Politik

Specialister skal styrke vurdering af veteraners arbejdsskader

Enigt Folketing vil have folk med specialviden om udsendelse ind over vurdering af psykiske arbejdsskadesager.

Når det skal vurderes, om en tidligere soldat har fået eksempelvis ptsd, skal specialister være med til at se på, om der er tale om en mulig psykisk arbejdsskade.

Det har regeringen sammen med et flertal i Folketing aftalt, oplyser Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) siger, at danske soldater yder en ekstraordinær indsats under meget svære og helt særlige arbejdsvilkår, når de er udsendt.

– Vi skylder derfor også veteraner, som vender hjem med ar på krop og sjæl, en behandling i arbejdsskadesystemet af den højeste kvalitet.

– Veteranernes arbejdsskadesager skal selvfølgelig behandles grundigt og på baggrund af den nyeste viden, siger han i pressemeddelelsen.

Beskæftigelsesministeriet oplyser til Ritzau, at alle Folketingets partier er med i aftalen, der er blevet indgået tidligere på året.

De er blevet enige om at styrke Erhvervssygdomsudvalget på to måder, når det kommer til at vurdere veteraners sager.

For det første skal en tilforordnet med stor militærfaglig viden om soldaters forhold under udsendelse til konfliktområder være med i udvalget.

Personen udpeges af beskæftigelsesministeren efter indstilling fra Forsvarsministeriet, og den tilforordnede får ikke stemmeret i udvalget.

For det andet skal udvalget have specialister med særlig viden om psykiske sygdomme til rådighed, når det skal behandle veteransager om emnet.

Der skal udpeges en uvildig repræsentant til udvalget med særlig viden om psykiske sygdomme, og heller ikke den tilforordnede får stemmeret i udvalget.

De varslede ændringer vækker begejstring hos Niels Hartvig Andersen, der er landsformand for foreningen Danmarks Veteraner.

– Det er en supergod nyhed for veteranerne. Selv om AES (Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, red.) gør et godt stykke arbejde, så håber vi da, at de specialister har mere indsigt i og forståelse for de svære vilkår, som en soldat arbejder under, siger han.

Niels Hartvig Andersen regner eksempelvis med, at militære specialister nemmere kan vurdere, om soldater har været i livsfare, samt kender til det enorme psykiske pres det er at være udsendt, og hvor fejl kan koste liv.

Ifølge ham er det omkring hver tiende udsendte soldat, som får psykiske arbejdsskader. Han estimerer, at cirka 1000 sager har været indbragt for udvalget i alt, heraf mangler der ifølge landsformanden en afgørelse i omkring 250 sager.

Niels Hartvig Andersen forventer, at flere veteraner fremover vil få anerkendt psykiske arbejdsskader.

Erhvervssygdomsudvalget består i øjeblikket af en formand og otte medlemmer, der udnævnes for tre år ad gangen.

Udvalget vurderer konkrete arbejdsskadesager, hvor en sygdom ikke hører under listen af erhvervssygdomme, men hvor der er en sandsynlighed for, at sygdommen skyldes arbejdet.

Herefter kommer udvalget med en indstilling til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om, hvorvidt den konkrete sag kan anerkendes som en arbejdsskade eller ej.

Planen er, at initiativer med specialisterne i Erhvervssygdomsudvalget skal træde i kraft fra 1. januar 2023.

Det kræver en ændring af arbejdsskadesikringsloven. Derfor vil der efter planen blive fremsat et lovforslag i andet halvår af 2022, fremgår det.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker