Forbrug

Snyd ikke dig selv: Det skal du tjekke på årsopgørelsen

Du skal tjekke mere end tallet på bundlinjen, når din årsopgørelse lander. Ellers risikerer du at snyde dig selv.

Der er få ting, der er sikre i livet. Men at årsopgørelsen kommer i marts er en af dem.

Her kan du se, om der er røde eller grønne tal på bundlinjen. Men det er altså ikke det eneste, du skal kigge på.

– Det er vigtigt, at man ikke bare glæder sig over at få nogle penge tilbage, men at man tjekker årsopgørelsen igennem, siger Søren Verup, som er finans- og formuerådgiver hos Beierholm Finansiel Rådgivning, og fortsætter:

– Det kan være forvirrende og svært at forstå, men man bør lige tjekke, at alt ser fornuftigt ud.

1) Befordring.

Et vigtigt sted at zoome ind er på befordringsfradraget – altså dit kørselsfradrag.

Coronaepidemi og hjemsendelse kan nemlig have pillet gevaldigt ved det antal dage, du rent faktisk er berettiget til fradraget.

– Hvis man har forskudsregistreret, at man kørte en masse frem og tilbage, men så blev hjemsendt, så skal man ind at rette.

– Skat ved jo godt, at der har været corona. Så man skal ikke tro, der ikke er en mulighed for kontrol, så man skal selvfølgelig oplyse det præcist, siger Søren Verup.

2) Aktier.

Du skal også være vaks ved havelågen, hvis du har handlet aktier.

– Så skal man holde styr på, at de bliver opført rigtigt, siger Søren Verup.

Handler du gennem en dansk bank eller Nordnet, som er svensk, så kan du dog ånde lettet op, for der bliver det indberettet automatisk.

Det gælder også din aktiesparekonto, for den kan nemlig kun oprettes gennem en dansk bank.

– Men man kan også have sine penge stående i udenlandske banker. Og har man handlet hos en internethandler som eToro, så skal man selv opgive det til Skat, siger Søren Verup.

– Så skal man selv til at beregne, og det vil jeg godt advare mod. Det kræver, at man minutiøst tracker alle sine handler – inklusive valutaforskelle – og holder styr på det. Det kan man godt bruge nogle uger på, siger han.

3) Plus eller minus.

Hvis du logger ind til et skattesmæk, er der god grund til hurtigt at tage affære, siger Jacob Ruben Hansen, som er økonom hos Forbrugerrådet Tænk.

Ved at betale inden juli undgår du nemlig at betale en strafprocent, som ellers bliver lagt oven i beløbet.

– Hvis man ikke har midlerne til at afbetale det med det samme, skal man snakke med Skat og høre, om man kan få lavet en afdragsordning, lyder rådet fra Jacob Ruben Hansen.

Har du udsigt til at få nogle af dine penge tilbage igen, kan der være god ræson i at investere dem, hvis du har mod på det.

– Det bedste råd er at investere pengene, fordi indlånsrenten jo stadig er nul – hvis ikke negativ. Så det skal man helt klart overveje, specielt hvis man ikke har planer om at gå ud at bruge dem.

Husk dog, at investering ikke er risikofrit, og at det går op og ned i showbiz. Du skal altså kun investere penge, du kan tåle at tabe.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker