Politik

SF vil kriminalisere krigsforbrydelser i dansk lov

De fleste andre lande i Europa har særskilt kriminalisering for krigsforbrydelser, men det har Danmark ikke.

Krigsforbrydelser er ikke særskilt kriminaliseret i Danmark, men det vil SF nu lave om på.

Partiet har netop stillet forslag om sagen.

Retsordfører Karina Lorentzen henviser til, at de fleste andre europæiske lande har implementeret lovgivning på området, og at krigen i Ukraine har højaktualiseret sådan en lovgivning.

– Danmark er det eneste land sammen med Italien, der ikke særskilt har kriminaliseret det her. Jeg synes, det er pinligt.

Danmark kan straffe personer efter den normale strafferet. Den dækker forbrydelser som vold, voldtægt og mord.

Men altså ikke særskilt for krigsforbrydelser.

– Amnesty og Dignity (Dansk Institut Mod Tortur, red.) foreslår også det her, fordi der kan rejses usikkerhed om, om alle former for krigsforbrydelser er omfattet, når man – som man gør i dag – straffer efter dansk straffelov, hvor man leder efter paragraffer for at ramme gerningsmændene, siger Karina Lorentzen.

Der findes allerede Den Internationale Straffedomstol. Den kan retsforfølge personer for at have begået krigsforbrydelser.

Karina Lorentzen siger dog, at den primært tager sig af højt rangerende personer. Så der kan blive behov for, at eksempelvis Danmark retsforfølger soldater af lavere rang.

Der er ikke noget fyldestgørende overblik over, hvor mange personer mistænkt for at have begået krigsforbrydelser, der har befundet sig i Danmark, eller hvor mange ofre, der har været eller er i landet.

Men justitsminister Peter Hummelgaard (S) har netop sendt et svar til Retsudvalget, hvor han fortæller om to sager.

Ministeren har hentet oplysninger hos National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) under Rigspolitiet, der kan berette om, at en person har anmeldt et overfald fra en russisk soldat samt indespærring i forbindelse med krigen i Ukraine.

Det er NSK’s “umiddelbare vurdering, at der kan være tale om en krigsforbrydelse”. Dertil er registreret en yderligere sag, som der ikke berettes yderligere detaljer om.

Begge sager er sendt videre til Europol.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker