Udland

Scholz: Tysklands forbedrede hær vil forsvare alle allierede

Tyskland har påtaget sig et helt særligt ansvar som EU's største land, mener forbundskansler Olaf Scholz.

Tyskland er klar til at forsvare alle sine allierede med en forbedret hær.

Det siger forbundskansler Olaf Scholz onsdag i det tyske parlament, Forbundsdagen. Det sker kort før topmøder i EU, G7 og Nato.

Han mener samtidig, at tyskerne har påtaget sig et særligt ansvar.

– Under Europas største sikkerhedskrise i årtier påtager Tyskland – EU’s største økonomi og folkerigeste land – sig et meget særligt ansvar.

– Ikke kun for vores egen sikkerhed, men også for at forsvare vores allierede, lyder det fra den 64-årige forbundskansler.

Scholz siger samtidig, at Tyskland vil opgradere sin hær med nyt udstyr.

I begyndelsen af juni godkendte de tyske parlamentarikere en ændring af landets forfatning. Det banede vej for en historisk stor investering på 100 milliarder euro – 744 milliarder kroner – i landets militær.

Scholz understreger onsdag, at støtten til Ukraine skal fortsætte.

– Det er vigtigt, at vi holder hårdt fast med sanktioner og internationalt koordinerede våbenleveringer og økonomisk støtte til Ukraine. Helt indtil Putin endelig anerkender sin enorme fejltagelse, siger Scholz.

Krigen i Ukraine blev indledt den 24. februar. Her annoncerede Putin i de tidlige morgentimer, at han havde sat gang i en “særlig militær operation”.

Blot få minutter efter blev der meldt om eksplosioner i flere ukrainske byer.

Tysklands forbundskansler siger, at der bliver brug for en “Marshall Plan” for at hjælpe Ukraine, når krigen engang er ovre.

Den oprindelige “Marshall Plan” blev søsat af USA i 1948 for at hjælpe det vestlige Europa i kølvandet på den ødelæggende Anden Verdenskrig.

Der kan dog være lang vej til en ende på krigen, tilføjer Scholz.

– Sandheden er, at vi er langt fra forhandlinger mellem Ukraine og Rusland, fordi Putin stadig tror på muligheden for at diktere freden, siger Scholz.

Fra torsdag og en uge frem er der både topmøder i EU, G7 og Nato.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker