Udland

Saudiarabisk kronprins i Tyrkiet på normaliseringsbesøg

Møde mellem Erdogan og saudiarabisk prins skal genoprette forholdet fire år efter Khashoggi-drab.

For første gang siden drabet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i 2018 besøger Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, onsdag Tyrkiet.

Han skal møde præsident Recep Tayyip Erdogan. Det skal understrege, at de to lande er på vej mod en fuld normalisering.

I april tog Erdogan til Saudi-Arabien efter langvarige bestræbelser på at få rettet op på de to landes forhold – blandt andet ved at opgive en retssag om drabet på Khashoggi.

Erdogan mødte i Riyadh kronprinsen, som reelt er Saudi-Arabiens leder. På deres møde var der fokus på at få øget mulighederne for saudiarabiske investeringer i det kriseramte Tyrkiet.

Erdogan har forud for Mohammeds besøg i Tyrkiet sagt, at de to landes relationer i Ankara vil blive bragt op “på et langt højere niveau”.

– Mødet ventes at føre til en genoprettelse af det bilaterale forhold, så det bliver lige så godt som før krisen, siger en højtstående tyrkisk embedsmand tæt på Erdogan.

Embedsmanden tilføjer, at en række nye aftaler om energi, økonomi og sikkerhed vil blive underskrevet – blandt andet om saudiarabernes indtræden på kapitalmarkederne i Tyrkiet.

Kronprins Muhammed er på sin første rejse uden for Golf-regionen i over tre år. Saudiaraberne fik ødelagt deres relationer til mange allierede, da en gruppe mænd dræbte og parterede Khashoggi i landets diplomatiske mission i Istanbul.

Khashoggi, der var en skarp kritiker af styret i Riyadh, blev dræbt af saudiarabiske agenter på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul i oktober 2018. Resterne af hans lig er aldrig blevet fundet.

Ifølge amerikanske efterretningstjenester var det Mohammed bin Salman, som godkendte drabet på Khashoggi. En påstand, der afvises af det saudiarabiske styre.

USA har holdt Saudi-Arabien ud i strakt arm, siden Khashoggi blev dræbt, men præsident Joe Biden besøger midt i juli Mellemøsten – og også Saudi-Arabien.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker