Forbrug

Sådan kommer vi oftest til skade i haven

Vær opmærksom, når du bruger dine haveredskaber - og særligt, hvis de har en motor. Her kan det nemlig gå rigtig galt, lyder det fra to eksperter.

Græsset gror, og hækken vokser ud af facon. Der er sjældent tid til at kede sig i haven hen over sommeren.

Men det gælder om at være opmærksom, når du finder haveredskaberne frem.

I 2021 kom 441 personer så meget til skade ved havearbejde, at de måtte behandles på skadestuen hos Odense Universitetshospital (OUH). Det viser tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på OUH. Det var typisk skader på arme eller ben.

De redskaber, der i sommerperioden i årene 2017 til 2021 oftest har ført til ulykker i forbindelse med havearbejde, er i rækkefølge: stige, hækkeklipper, plæneklipper/græsslåmaskine, hækkesaks, kniv, grensaks, havetraktor og motorsav.

Og det er altså ikke helt forkert at kalde stigen for havens farligste redskab, siger overlæge Jens Lauritsen, som er leder af Ulykkes Analyse Gruppen.

– Der er ingen tvivl om, at det, der giver de alvorligste skader, er fald fra højder og motoriseret maskineri, særligt, hvis det ikke er vedligeholdt, siger Jens Lauritsen, som også er professor med fokus på Ulykkesforskning og Ulykkesforebyggelse på Syddansk Universitet.

Der er to klassiske misforståelser ved brug af stiger. Den første er, at mange tror, det ikke er farligt, når de træder to-tre meter op på stigen for eksempelvis at klippe hæk.

– Ved fald på to-tre meter kan man blive svært invalideret og få alvorlig hjerneskade, siger Jens Lauritsen.

Den anden misforståelse er, at man er i sikre hænder, hvis bare der står en anden på jorden og holder på stigen.

– Begynder den at rutsje udad, kan man formentlig forhindre det. Men rutsjer den sidelæns, og der står en person på 80-100 kilo to-tre meter oppe på stigen, så skal der en stor kraft til at undgå, at den vælter, forklarer han.

Han tilføjer, at det er mere sikkert at bruge et stillads.

Ud over stigen er det dine elektriske og benzindrevne redskaber, der kan give de største skader. Det skyldes ifølge Jens Lauritsen, at der er mest energi i motoriserede redskaber.

Her opstår problemerne ofte, fordi vi ikke har respekt for de redskaber, vi bruger, siger anlægsgartner og landskabsarkitekt Berit Rørbøl, som er haverådgiver hos Videncentret Bolius.

– Det gælder både i forhold til, hvad de kan, og vedligehold. Sløve redskaber har man lettere ved at komme til skade på, fordi de ikke opfører sig, som de plejer, eller man forventer.

– Så hvis havesaksen er sløv eller ikke er smurt, er det nemmere at komme til skade, fordi den smutter, eller man skal bruge flere kræfter, forklarer Berit Rørbøl.

Derudover råder hun til at have styr på sikkerhedsudstyret – og gerne skæve til, hvad de professionelle bruger.

– Alle bør have sikkerhedsbriller liggende til motoriserede redskaber for at undgå øjenskader. Det ville jeg bruge både til motorsav og hækkeklipper.

– Man kan synes, at det er i overkanten, når man bruger en hækkeklipper, men når man tænker over, hvor meget den smider rundt med stumper og stykker, så vil jeg sige på med beskyttelsesbrillerne, lyder rådet fra Berit Rørbøl.

/ritzau fokus/

Back to top button