Forbrug

Så meget sparer du på at slukke de oversete strømslugere

Der er i øjeblikket en rekordstor besparelse at hente på at huske at slukke for standbystrømmen derhjemme.

Blikket er limet til elprisen, der bevæger sig op og ned hen over døgnet, så vasken kan sættes over på det billigste tidspunkt. Tørretumbleren er måske droppet til fordel for tørresnoren.

De høje elpriser har fået mange til at gennemgå elvanerne for at spare kroner. Og lige nu er der derfor også større summer at hente på at få slukket helt for dine elektriske produkter.

– Man skal se det som et supplement til andre tiltag, men det er absolut værd at være opmærksom på at få slukket for de apparater, der står på standby, siger Lars Pedersen, som er content manager hos energi- og rådgivningskoncernen NRGi.

Et estimat fra Spar Nord og NRGi viser, at en gennemsnitlig dansk husstand kan spare omkring 1350 kroner om året bare ved at slukke de elektriske apparater, som ikke er i brug. Her er udgangspunktet en gennemsnitlig elpris på fire kroner per kilowatt-time.

Men med elpriser, som i slutningen af august lød på 5,2 kroner, er besparelsen op mod 2000 kroner.

– Priserne kan variere, men den helt store vaneændring er at lære familien at hjælpe hinanden med at bruge el med omtanke. Det er godt for miljøet og pengepungen at slukke for de apparater, man ikke bruger, og for lyset i de rum, man ikke er i, siger Lars Pedersen og fortsætter:

– Det er vigtigt for alle husstande. Men det er især familier med både voksne og børn, der vil kunne mærke en forskel. De har ofte et større forbrug af tv, computer og andre underholdningsapparater, der står på standby. Så der er det største besparelsespotentiale.

Det gælder om at tænke “mange bække små”, når det kommer til at minimere elforbruget, siger Matilde Grøn Bjørneboe, som er ansvarlig for Energistyrelsens tiltag Sparenergi.dk.

– Det er lidt en detektivjagt, man skal rundt på i huset, siger hun.

Der er særligt to typer af produkter, du skal være opmærksom på i forhold til standbyforbruget.

Det er henholdsvis gamle og netværksforbundne apparater.

– Hvis du har ældre apparater, kan der være nogle, der peaker og har et højt standbyforbrug. Den nemmeste måde at finde ud af det på er ved at bruge et sparometer. Så kan du se, hvor meget de sluger, siger hun.

Et sparometer er en måler, du sætter i kontakten, og så stikker du dit apparat i. Så kan du se, hvad forbruget er.

Den anden gruppe er de netværksforbundne apparater. Der er EU-regler for, hvor højt standbyforbruget må være på dine almindelige produkter, men de gælder ikke for de netværksforbundne.

– Der er flere og flere ting, du kan styre via en app, eller som kan gå på nettet. Har man en opvaskemaskine, der kan forbindes til wi-fi, skal man lige overveje, om det er en funktion, man bruger, siger hun.

Er det noget, du udnytter til for eksempel at sætte opvaskemaskinen i gang på et bestemt tidspunkt, kan det være godt givet ud.

Men bruger du ikke funktionen, er det en god idé at slå den fra.

– Mange har højttalere, man kan styre fra telefonen, og som kan gå på nettet. Men de står også og lytter til, om din telefon nu giver dem en besked, mens du sover eller er på arbejde, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Her kan du overveje at slukke helt, når du ikke er hjemme eller ikke har brug for funktionen.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker