Sport

Russisk tennisstjerne hyldes for at springe ud

Daria Kasatkina modtager støtte fra flere landsmænd, efter at hun er sprunget ud som lesbisk.

Den russiske tennisstjerne Daria Kasatkina hyldes af flere landsmænd, efter at hun tidligere i denne uge sprang ud som lesbisk i et interview på bloggeren Vitya Krachenkos YouTube-kanal.

Efter at have fortalt om sin egen seksualitet langede verdensranglistens nummer 12 ud efter de mange begrænsninger, LBGTQ+-miljøet er udsat for i Rusland, hvor homofobi også er yderst udbredt.

Interviewet vækkede blandt andre glæde hos fodboldspilleren Nadya Karpova, der i juni blev den første russiske landsholdsspiller til at springe ud som homoseksuel.

– Da jeg hørte nyheden om Kasatkina, kunne jeg ikke tro på det. Jeg var så stolt. Jeg var i ekstase og hoppede rundt i min lejlighed.

– Det er så vigtigt for yngre mennesker at have rollemodeller, der er som dem selv. De skal se, at der ikke er noget galt med dem. Timingen er også meget symbolsk, for der sker mange vanvittige ting i Rusland lige nu, siger Karpova ifølge The Guardian.

Det er ikke ulovligt at være homoseksuel i Rusland. Siden 2013 har det dog været ulovligt at sprede “homoseksuel propaganda”, som præsident Vladimir Putin har udtrykt det.

Igor Kochetkov, en fremtrædende figur i en russisk LGBTQ+-organisation, kalder det for monumentalt, at en af Ruslands største stjerner tør stå ved, at hun er homoseksuel.

Det kan ændre synet på homoseksuelle hos regeringstoppen, siger Kochetkov, som hæfter sig ved, at en undersøgelse viser, at flere og flere russere anser homoseksualitet for at være normalt.

– Det er første gang i vores historie, at en sportsudøver med så høj status som Kasatkina springer ud. I Putins Rusland hænger sport og politik altid sammen.

– Kreml stræber efter fuldt sammenhold i det russiske samfund under krigen. De vil tænke sig som en ekstra gang, inden de tager hul på en betændt debat om seksuelle minoriteter.

– Derfor kan Kasatkinas udmelding være med til at forhindre nye homofobiske kampagner, siger LGBTQ+-forkæmperen ifølge The Guardian.

25-årige Kasatkina har vundet fire WTA-titler i karrieren. Hendes bedste grand slam-resultat er en semifinaleplads i French Open tidligere i år.

/ritzau/

Back to top button