Udland

Rusland hævder at ville hjælpe civile ud af Kyiv

På opfordring fra Frankrig vil russisk militær forsøge at implementere evakueringsveje ud af ukrainske byer.

Ruslands militær vil fra mandag klokken 10.00 russisk tid angiveligt holde midlertidig våbenhvile i adskillige ukrainske byer, inklusive hovedstaden Kyiv, så civile kan komme ud.

Det oplyser Ruslands forsvarsministerium ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax. Våbenhvilen begynder klokken 08.00 dansk tid.

De såkaldte humanitære korridorer vil foruden Kyiv blive åbnet fra byerne Kharkiv, Mariupol og Sumy.

Det sker på anmodning fra den franske præsident, Emmanuel Macron, og i lyset af den aktuelle situation, lyder det ifølge Interfax.

Stabschef for den ukrainske præsident bekræfter, at der foregår snakke om humanitære korridorer med Rusland.

De personer, der forlader Kyiv, vil ifølge forslaget via korridorer blive transporteret til Ruslands allierede Hviderusland. Alternativt kan de blive fløjet til Rusland.

Civile fra Kharkiv vil blive ført til Rusland. Og korridorerne fra Mariupol og Sumy fører civile til andre ukrainske byer og Rusland. Det viser kort, som det russiske nyhedsbureau Ria har offentliggjort.

Det er tredje dag i træk, at der er meldinger om en midlertidig våbenhvile mellem Rusland og Ukraine, så civile kan blive evakueret.

Ukraine kritiserer det russiske forslag. Det er “umoralsk”, at ukrainere ikke kan blive flyttet til ukrainsk territorium.

– Dette er ukrainske borgere. De bør have ret til at blive evakueret til ukrainsk territorium, siger en talsmand for Ukraines præsident i en erklæring.

Lørdag og søndag forsøgte man at evakuere civile under våbenhvile i havnebyen Mariupol. Det mislykkedes begge dage. Det samme gjorde en evakuering fra byen Volnovakha lørdag.

Ifølge den ukrainske nationalgarde var det russiske styrker, der brød våbenhvilen i Mariupol søndag. Omvendt mente prorussiske separatister fra Donetsk, at det var ukrainske styrker, som brød våbenhvilen.

Ifølge Ruslands forsvarsministerium vil det derfor overvåge mandagens varslede evakueringer med droner. “Forsøg fra ukrainsk side på at narre Rusland og den civiliserede verden, vil være nyttesløse denne gang”, melder ministeriet.

Repræsentanter fra Rusland og Ukraine blev torsdag enige om at sikre evakueringsveje til civile.

De humanitære korridorer skal sikre, at civile kan evakueres fra de igangværende kampe i Ukraine og bringes i sikkerhed.

Repræsentanterne fra Ukraine og Rusland har indtil videre mødtes to gange for at forhandle om en mulig afslutning på krigen mellem de to lande.

Mandag er der aftalt nye forhandlinger mellem parterne.

Ruslands invasion er blevet fordømt rundt om i verden. Den sendt mere end 1,5 millioner ukrainere på flugt og udløst omfattende sanktioner fra Vesten mod den russiske økonomi.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker