Udland

Repræsentanternes Hus går for anden dag hjem uden ny formand

Repræsentanternes Hus skulle mødes igen onsdag aften, men det er blevet udskudt til torsdag middag lokal tid.

Jagten på en ny formand for Repræsentanternes Hus i USA fortsætter først torsdag middag lokal tid, efter at republikanske Kevin McCarthy for sjette gang ikke kunne samle et flertal bag sig.

Den sjette afstemning resulterede egentlig i, at Husets medlemmer omkring klokken 16.00 gik hver for sig for at mødes igen klokken 20.00. Det var klokken 02.00 natten til torsdag dansk tid.

Her var der ifølge det amerikanske medie CNN forlydender om, at de to fløje i Det Republikanske parti ville sætte sig sammen og forhandle om, hvordan man kunne finde en løsning på hårdknuden.

Det har øjensynligt ikke båret frugt, for kort efter at mødet skulle være genoptaget, stod det klart, at onsdagsmødet var blevet endeligt hævet. Medlemmerne af Repræsentanternes Hus vil først samles igen torsdag middag lokal tid – klokken 18.00 dansk tid.

Flertallet svingede ved det seneste valg til Repræsentanternes Hus til republikanernes fordel.

Partiet har per 1. januar et snævert flertal i kammeret, som udgør den ene halvdel af USA’s lovgivende forsamling, Kongressen.

Den interne splittelse i Det Republikanske Parti har dog vist sig som et stort problem for McCarthys ambitioner om at få formandskabet, efter at demokratiske Nancy Pelosis tid var forbi.

Hele 20 af McCarthys egne partifæller nægter pure at stemme for den garvede politiker. De 20 medlemmer, som blandt andet omfatter store navne som Lauren Boebert og Matt Gaetz, udgør den hårde kerne af Det Republikanske Partis yderste højrefløj.

De har i stedet peget på republikaneren Byron Donalds, som repræsenterer den amerikanske delstat Florida.

Samtlige demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte på Hakeem Jeffries, som repræsenterer delstaten New York.

Husets formand, som på engelsk kaldes “speaker”, er den tredjemest magtfulde i amerikansk politik. Kun præsidenten og vicepræsidenten er højere.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker