Politik

Regeringen vil have undersøgt mulig forbrugsafgift på landbrug

Ekspertgruppe får udvidet arbejdsopgaver og skal nu også undersøge forbrugsafgift som CO2-afgift på landbrug.

Ekspertgruppen for en grøn skattereform, der skal give regeringen anbefalinger til en CO2-afgift på landbruget, skal nu også undersøge, hvordan en mulig forbrugsafgift kan se ud.

Det siger ekspertgruppens formand, professor i økonomi Michael Svarer fra Aarhus Universitet, efter et møde i gruppen fredag.

– Der er et ønske om, at vi også ser på nogle forbrugsafgifter.

– I stedet for at man lægger afgifter på produktionsleddet, så gør man det i forbrugsleddet og siger, at hvis man køber en pakke oksekød i køledisken, så kan man pålægge en afgift der.

– Det skal vi så behandle, om det kan være et alternativ, supplement eller dårlig idé, uddyber Michael Svarer.

Det nye kommissorium samt en ny dato for anbefalingerne ventes at komme i næste uge.

De udvidede arbejdsopgaver er en udmøntning af regeringsgrundlaget. Her lød det, at ekspertgruppen skulle undersøge “muligheden for at lægge CO2e-afgift på slutforbruget som et muligt virkemiddel”.

Regeringen vil først fremlægge sit bud på en CO2-afgift på landbrugets drivhusudledninger, når anbefalingerne fra ekspertgruppen er klar.

Ifølge Information ventes rapporten nu først at lande op til sommerferien eller efter sommerferien.

Tidligere er rapporten blevet udskudt på grund af valget og regeringsdannelsen. Den skulle oprindelig have været færdig i efteråret sidste år.

Under valgkampen afviste statsminister Mette Frederiksen (S) ellers at støtte en afgift på oksekød. Hun sagde også til Jyllands-Posten, at “det ikke er vores sigte med en CO2-afgift” at gøre kød dyrere.

Modsat lød det fra Moderaternes leder, Lars Løkke Rasmussen, under valgkampen, at det er “uærligt”, hvis partier siger, at en CO2-afgift ikke vil ramme fødevarepriserne.

– Jeg siger bare, at det vil jo være effekten, sagde han, da partiet fremlagde sit klimaudspil i oktober.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker