Udland

Regeringen i Schweiz vil sælge 25 kampvogne tilbage til Tyskland

Schweiz vil sælge Leopard-kamvogne til tysk producent. Det gør det muligt at sende mere udstyr til Ukraine.

Regeringen i Schweiz har onsdag indvilget i tage 25 af landets Leopard 2-kampvogne ud af tjeneste.

Hensigten er at sælge dem tilbage til Tyskland, hvor de er produceret. Det fremgår af en erklæring fra regeringen i Bern.

Det gør det muligt for den tyske regering at levere flere af de meget moderne kampvogne til Ukraine.

Men det skal endeligt godkendes af parlamentet i Schweiz.

Tyskland bad allerede i februar Schweiz om at sælge nogle af dets kampvogne tilbage til våbenproducenten Rheinmetall. Det ville kunne udfylde et hul i forhold til Rheinmetalls forpligtelser over for kunder i EU og Nato.

Tyskland, Polen, Portugal, Finland og Sverige er blandt de lande, der sender egne Leopard 2- kampvogne til Ukraine. Det skaber huller i deres eget forsvar.

Det har skabt en efterspørgsel, som Rheinmetall ikke kan honorere på kort sigt.

Danmark har indgået en aftale med Holland om at frikøbe 14 kampvogne af samme type. De skal sendes til Ukraine. Men det er ikke de danske Leopard 2-kampvogne, der trækkes ud af det danske forsvar. De skal købes fri andre steder i Europa.

Tilbagekøb af kampvognene er et følsomt emne i Schweiz. Loven om neutralitet og en lov om våbenembargo betyder, at Schweiz har forbud mod direkte at sende våben til Ukraine.

Hæren i Schweiz har i dag 134 Leopard 2-kampvogne i aktiv tjeneste og 96 i reserve.

Den schweiziske regering har tidligere afvist en anmodning fra Danmark, Tyskland og Spanien om at tillade, at ammunition, som er produceret og købt i alpelandet, videreeksporteres til Ukraine.

Spørgsmålet deler folk. Men folkestemningen i Schweiz ændrer sig. Der er et stadig større ønske om at hjælpe Ukraine. Det har lagt pres på landets regering.

Danmark er sammen med Tyskland og Holland i færd med at sende mindst 100 kampvogne af den lidt ældre type – Leopard 1 – til Ukraine. Der er tale om udfasede kampvogne, som sættes i stand og moderniseres.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker