Indland

Psykolog: Hjælp børn med at sætte ord på jordskælvskatastrofe

Børn, der har været på ferie i Tyrkiet eller har familie i Syrien, kan have brug for at tale om jordskælv.

Det kan skabe stor utryghed hos børn, når de ser og hører om jordskælv som dem, der har medført voldsomme ødelæggelser i Tyrkiet og Syrien.

Det siger organisationen Red Barnet, der derfor opfordrer til, at forældre og andre voksne taler med børn, der er påvirket af jordskælvskatastrofen.

Ifølge Per Frederiksen, der er psykolog i Red Barnet, er det vigtigt, at voksne tager sig god tid og prøver at svare på børnenes spørgsmål på en udramatisk måde.

– Det er ikke sådan, at man skal fortælle alt om naturkatastrofen til børnene, men vi må ikke tro, at vi skærmer børn ved at lade som om, at det ikke har fundet sted, siger han.

Red Barnet påpeger, at mange familier måske har været på ferie i Tyrkiet eller har familie eller venner i Syrien.

Det betyder, at jordskælvet rykker tæt på.

I den forbindelse vil det ifølge Per Frederiksen være “meget naturligt”, hvis et barn bliver optaget af, hvad status er og opsøge nyheder omkring det, og det må man godt støtte barnet i, så det ikke selv skal finde informationen.

– Alt efter barnets alder kan der også være en forvirring omkring alt det, der er og ulykkesbillederne, som går igen.

– Det kan være svært for børn at vide, at det ikke er ulykken, der går igen. Derfor kan det være godt at snakke med børnene om, hvordan det forholder sig nu og her, siger Per Frederiksen.

Andre børn, der ikke har tilknytning til landene, kan også blive påvirket af det, de ser og hører. Nogle kan blive bange, siger Red Barnet.

Samtidig er der både i tv og på sociale medier voldsomme billeder og videoer.

Det er dog meget forskelligt, hvordan børn reagerer, og hvilke spørgsmål de har, men det er vigtigt at tale med dem om, hvad de har set og hørt, lyder opfordringen.

Og så skal man huske, at børns bekymringer ikke nødvendigvis er de samme som de voksnes:

– Man må gerne sige, at der har været jordskælv, der har ramt Tyrkiet og Syrien, siger Per Frederiksen.

– Der kan man bruge det til at finde ud af, om det er noget mit barn kender til eller har brug for at tale om, eller om mit barn ikke umiddelbart er optaget af det.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker