Kultur

Prins Charles’ fond efterforskes for modydelser til velhavere

Politiet vil efterforske en påstand om, at rigmænd, der støttede tronarvings fond, blev belønnet med ordener.

Politiet i London vil undersøge påstande om, at prins Charles’ velgørende fond har modtaget donationer fra udenlandske velhavere, som til gengæld skal være blevet belønnet med en orden eller et statsborgerskab.

Det skriver de britiske medier BBC og The Guardian.

Den britiske tronarvings kontor oplyser, at prins Charles “ikke har kendskab til det påståede tilbud om hædersbevisninger eller britisk statsborgerskab på grundlag af donationer til hans velgørende organisationer”.

Ifølge politiet i London, Metropolitan Police, er der ikke sket anholdelser i forbindelse med sagen, der kom frem i efteråret 2021.

I de britiske medier omtales sagen som “Cash-for-honours” (penge for ordener, red.).

The Prince’s Foundation, som den velgørende fond hedder, ønsker ikke at udtale sig, mens efterforskningen står på.

Den 73-årig prins Charles er præsident for fonden. Ifølge BBC er han ikke involveret i dens daglige arbejde.

Politiet har besluttet at indlede en efterforskning, efter at det har gennemgået skriftlige oplysninger, som det modtog i september sidste år.

Oplysningerne relaterede sig til skriverier i pressen, om at prinsens tidligere nære medarbejder Michael Fawcett angiveligt havde tilbudt at hjælpe en saudiarabisk bidragyder til fonden med at blive tildelt en orden samt et britisk statsborgerskab.

Avisen Daily Mail offentliggjorde et brev fra 2017, hvori Fawcett skrev, at han var villig til at støtte den saudiarabiske milliardær Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz’ ansøgning om et britisk statsborgerskab.

Fawcett trak sig som direktør for fonden i kølvandet på skandalen.

Prins Charles risikerer ifølge avisen The Guardian at blive afhørt af politiet som et vidne i sagen.

– Det her kan potentielt blive meget vanskeligt for prins Charles, skriver Peter Hunt, der tidligere har dækket det britiske kongehus som reporter for BBC, i et tweet.

– I årtier var Michael Fawcett en af hans mest betroede rådgivere. Hvis deres efterforskning skal være troværdig, bliver politiet nødt til at afhøre den kommende konge på samme måde, som de ville gøre med enhver anden borger, skriver Hunt.

Meldingen om efterforskningen af fonden kommer, dagen efter at prins Andrew, bror til Charles, indgik et forlig med en kvinde.

Hun havde beskyldt ham for seksuelle overgreb, da hun var 17 år. Andrew har afvist beskyldningerne.

/ritzau/

 

 

 

 

 

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker