Udland

Præsident Macron genopstiller ved næste måneds franske valg

Den franske præsident har annonceret sit kandidatur ved valget i april i et brev sendt til flere aviser.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, vil ved det franske præsidentvalg i næste måned forsøge at sikre sig endnu en periode på posten.

Det bekræfter Macron torsdag i et brev sendt til flere franske aviser.

Det var ventet, at Macron genopstiller ved valget i april. Det er dog første gang, at den 44-årige præsident selv bekræfter sit kandidatur.

Macron tilhører den franske centrum-venstre-fløj med sit parti, La République En Marche. Han blev valgt som præsident i 2017, hvor han som relativt ung kandidat slog sig selv og sit parti op som et frisk pust i fransk politik.

Skulle Macron vinde, er han den første franske præsident i over to årtier, der sikrer sig genvalg. Hans store nærliggende opgaver vil være håndtering af situationen i Ukraine og coronapandemiens konsekvenser.

De seneste meningsmålinger tyder på, at Macrons rolle under Ukraine-krisen har styrket befolkningens opbakning til ham.

Hans konservative udfordrer, Valerie Pecresse, har til gengæld mistet terræn.

I valgkampen er der bevægelse på den ydre højrefløj, hvor Marine Le Pen synes at have tabt terræn til den mere iltre rival Eric Zemmour.

Zemmour, der først blev kendt som journalist og som en populær talkshowvært, er halet ind på Le Pen i meningsmålingerne. Samtidig har flere af Le Pens allierede forladt hende under valgkampen.

En meningsmåling torsdag fra Kéa Partners for Les Echos og Radio Classique viser, at Macron i første runde vil få 27 procent af stemmerne, mens Le Pen står til at få 18 procent, Pecresse 14 procent og Zemmour 12 procent.

En anden afgørende valgrunde vil ifølge målingen blive et opgør mellem Macron og Le Pen. Her vil Macron tage sejren med 56 procent af stemmerne.

Valgets første valgrunde er 10. april. De to bedst placerede kandidater går videre til den anden valgrunde 24. april.

Macron var yderst populær, da han i 2017 vandt præsidentvalget med over 66 procent i anden valgrunde. I løbet af sin præsidentperiode er Macron dog også rendt ind i relativt store udfordringer.

Blandt andet var han under pres, da protestbevægelsen “De Gule Veste” i november 2018 lancerede demonstrationer landet over.

De usædvanligt voldsomme protester opstod, da Emmanuel Macrons regering fremlagde planer om at øge afgiften på benzin og diesel.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker