- Vi skal byde russere velkommen

De skal tilbydes et alternativ mener formanden

Danmark skal byde russere velkommen mener partiformanden
Offentliggjort Sidst opdateret

Liberal Alliance mener, at Danmark skal sende et klart og tydeligt signal til blandt andre russiske soldater om, at de er velkommen, hvis de ikke vil være med i krigen mod Ukraine.

Det skal også gælde ansatte og embedsmænd i den russiske stat, som ikke vil understøtte regimet.

- Vi skal tilbyde et alternativ til den russiske soldat eller embedsmand, som ønsker at bryde ud, siger Alex Vanopslagh, som er partileder i Liberal Alliance.

Et stærkt signal

- Jeg er med på, at det nok ikke lige er en nyhed, der breaker i russisk stats-tv, men ikke desto mindre, så vil det være et stærkt signal.

Alex Vanopslagh forestiller sig, at russiske soldater og embedsmænd måske kan få en form for politisk asyl. Men det skal undersøges, hvordan en helt konkret ordning kan komme til at se ud.

Alex Vanopslagh vil presse på for, at regeringen vil tage sagen op, og at Danmark kan komme til at gå forrest med hjælp. Resten af EU skal følge trop, mener han.

Behov for hjælp

- Det er en god handling, og vi behøver ikke at vente på andre. Men det er klart, at virkningen er endnu større, hvis vi kan få andre lande med på det, siger Vanopslagh.

- Man skal passe på med ikke at drømme ting for højt op, men hvis der er gode muligheder for at komme væk, så kunne man forestille sig, at flere ikke havde lyst til at understøtte.

Mads Fuglede, som er udlændingeordfører i Venstre, mener som Alex Vanopslagh, at der er behov for særlig hjælp til den gruppe af russere, som vender den russiske præsident Putin ryggen. Men hele EU skal med.

Ville vælge vej ud

- Vi skal lægge et pres på, så vi får løftet samtalen i EU-regi. Det er jo tydeligt, at der er mange i Rusland, som er forfærdede over det, de oplever. Og hvis de vidste, at der er en vej ud af det, så tror jeg, at de vil vælge det, siger han.

Sidste uge blev et politisk flertal enige om en særlov, der skal give beskyttelse til de ukrainske krigsflygtninge.

Særloven giver mulighed for at styre uden om de normale asylregler. Det betyder, at de ukrainske flygtninge automatisk får midlertidig opholdstilladelse i Danmark i to år.

KORT OM KONFLIKTEN

Konflikten i Ukraine foregår på forskellige niveauer: mellem grupperinger internt i Ukraine; mellem ukrainske myndigheder og Rusland; og mellem NATO og Rusland.

Det er en konflikt om landområder, magt og sikkerhed, hvor spørgsmål knyttet til historie, identitet og folkeret er vigtige.

Kilde: Globalis.dk

Powered by Labrador CMS