Trods kritik: Mette F. ser ingen problemer
Statsminister genkender ikke billedet fra kritisk rapport, som problematiserer politisering af embedsværket
Det skal tages seriøst, når en rapport, der har undersøgt samspillet mellem politikere, embedsmænd og medier, blandt andet kritiserer en politisering af embedsmænd.
Det mener tidligere departementschef i Statsministeriet Karsten Dybvad, der er formand for udvalget bag rapporten.
Vigtige signaler
Han reagerer på, at statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere fredag var uenig i, at embedsværket ikke var politisk neutralt. Det ærgrer Karsten Dybvad.
- Rapporten indeholder, synes jeg, et utrolig vigtigt signal, som man registrerer som øverste leder, fordi man måske kan gøre noget ved det, siger Dybvad.
Genkender det ikke
Rapporten har blandt andet set på perioden, hvor Mette Frederiksen har været landets statsminister. Hun var kritisk overfor nogle af rapportens konklusioner.
- Jeg kan heller ikke genkende billedet af, at embedsværket i Danmark ikke er politisk neutralt, svarede hun og tilføjede, at hun endnu ikke havde læst rapporten til bunds.
Har selv været der
Omkring 3500 embedsfolk i både statslige styrelser og ministerier har medvirket i undersøgelsen. Også en række journalister er blevet interviewet.
Karsten Dybvad har tidligere selv været i den øverste ledelse i embedsværket.
Han var departementschef i Statsministeriet fra 2005 til 2010 og bestred før det samme stilling i Finansministeriet.
Vil ikke diskutere
Rapporten indeholder anbefalinger til, hvordan udfordringerne, der påtales, kan blive løst.
Statsministeren ville heller ikke gå ind i diskussionen om rapportens anbefalinger.
- Vi vil se det i en helhed, før vi vurderer, hvilke ting der er naturlige at gå videre med i regeringsarbejdet, sagde hun.
Som udgangspunkt ligger ansvaret på justitsministerens bord. Alligevel håber Karsten Dybvad, at landets statsminister vil forholde sig til det.
Kritiske signaler
- Vi har forsøgt at gøre os umage over et år. Vi har forsøgt at lave et materiale, som kan give noget substantiel indsigt, så vi kunne beslutte os på, hvilke anbefalinger vi kunne komme med.
- Så vi synes også, det er meget vigtigt at forholde sig til rapportens kritiske signaler. Man skal jo også forholde sig til det, når man får en undersøgelse med de her signaler som øverste leder, siger Dybvad.