Støjberg vil ikke stå i vejen
En tredjedel, 60 mandater, af Folketinget kan sende lovforslag om store bededag til folkeafstemning
Danmarksdemokraterne vil ikke stå i vejen for en eventuel folkeafstemning om afskaffelsen af store bededag.
Det siger partiformand Inger Støjberg (DD) under tirsdagens tredje- og sidstebehandling af lovforslaget, som afskaffer helligdagen fra 2024.
- Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at der manifesterer sig et flertal for en folkeafstemning, siger Støjberg fra Folketingets talerstol.
40 mandater
Den analyse har Støjberg helt ret i. Og rent faktisk skal der ikke være et flertal for at sende lovforslaget om helligdagen til en folkeafstemning.
En tredjedel, altså 60 mandater, af Folketinget kan sende lovforslaget til folkeafstemning. Med Støjbergs tilkendegivelse og Danmarksdemokraternes 14 mandater er der nu 40 mandater for en folkeafstemning.
Kunne ikke nås
Mandag kom det frem, at SF og Liberal Alliance afviser at tilslutte sig Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet, som kræver en folkeafstemning. Kvartetten har 26 mandater tilsammen. Dermed kunne 60 mandater ikke nås.
Argumentet fra SF var, at der var for langt til de 60 mandater. Det argument har SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, gentaget under tirsdagens debat om lovforslaget.
Flere skal ændre holdning
Hvis SF alligevel skulle finde på at være med på en folkeafstemning, ville der være 55 mandater for en folkeafstemning. Dermed skulle eksempelvis Liberal Alliance eller De Konservative være med på et folkeafstemning, før den ville være en realitet.
I givet fald skal partierne dog ændre holdning inden fredag. Ellers er det for sent ifølge Grundloven.