Støjberg i fængsel
Nu risikerer hun at blive smidt ud af Folketinget
Inger Støjberg er kendt skyldig.
Hun straffes med fængsel i 60 dage.
Sådan lyder Rigsrettens dom.
Rigsretten idømmer tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg 60 dages fængsel i sagen om adskillelse af asylpar. Hun handlede forsætligt - altså bevidst.
Afgørelsen er netop blevet læst op af Rigsrettens formand, Thomas Rørdam, i Eigtveds Pakhus i København, hvor sagens flere end 30 retsmøder er blevet afholdt.
- Det er flertallets afgørelse, at instruksen var ulovlig. Den ulovlige sagsbehandling var følge af Støjbergs beslutning om straks at indføre ny praksis, siger rigsretsformanden.
Da Thomas Rørdam læste op, at Støjberg kendes skyldig, åbnede hun munden i chok.
Straffen er ubetinget. Det betyder, at den skal afsones, men det er dog en mulighed, at man kan afsone en kortere fængselsdom med fodlænke.
En stemte for frifindelse
26 dommere - 13 valgt af Folketinget og 13 højesteretsdommere - har afgjort sagen. Én enkelt dommer ville frifinde Støjberg, mens resten ville dømme hende.
Det var et flertal i Folketinget, der i februar besluttede at sende Støjberg for den blot sjette rigsretssag i historien. To anklagere, Anne Birgitte Gammeljord og Jon Lauritzen, har ført sagen på vegne af Folketinget.
I sagen er Inger Støjberg dømt for at have brudt ministeransvarlighedsloven ved at være ansvarlig for, at der i 2016 blev iværksat og fastholdt en ordning, hvor asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, blev adskilt. I strid med loven.
Meddelte stop
Centralt er, at Inger Støjberg den 10. februar 2016 i en pressemeddelelse meddelte et stop for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever.
Pressemeddelelsen nævnte ikke, at der kunne være undtagelser, hvor par ikke skulle adskilles - trods krav om individuel partshøring.
Støjberg har nægtet sig skyldig og i Rigsretten forklaret, at hun ikke ønskede at "flage" undtagelserne. Hun har henvist til, at hun dagen før godkendte et notat, der tilsiger, at der i særlige tilfælde var undtagelser.
Affejede notat
Men anklagerne købte ikke hendes forklaring. De affejede notatet og lagde også vægt på, at Støjberg ikke har henvist til det, før det kom op, da Instrukskommissionen undersøgte forløbet flere år senere.
Inger Støjberg er kendt skyldig i at have fastholdt den ulovlige instruks om at adskille samtlige asylpar – uden de altså fik den individuelle vurdering af dem som par, som de havde krav på – fra 10. februar 2016 til 18. marts.
Det er altså i en god måneds tid.
Anklagemyndigheden havde påstået, at det var fra 10. marts til senest 12. december, men i størstedelen af den periode har retten altså ikke fundet det bevist.
Risikerer at miste plads
Den tidligere udlændinge og boligminister Inger Støjberg, risikerer at miste sin plads i Folketinget som følge af, at hun angiveligt ønskede at adskille barnebrude fra deres mænd.
Sagen kan nemlig som yderste konsekvens føre til, at hun bliver erklæret uværdig til at sidde i Folketinget.
Erklæret uværdig
Anklagerne i den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien gik efter fire måneders fængsel til Inger Støjberg.
Fører til fyring
- Hvis det bliver en meget hård straf, giver det næsten sig selv. Så vil der være flertal. Men bliver det en mild dom, kan der være meget uenighed.
- Så kommer spørgsmålet, om man vil se mest på, hvad straffens indhold er, eller at det at overtræde ministeransvarlighedsloven er mere vigtigt, har Hans Engell sagt.
Der er en tommelfingerregel om, at frihedsstraf fører til en fyring af Folketinget. Men der er ikke en egentlig praksis, og i sidste ende er det op til et politisk flertal i Folketinget.
Ikke sket før
Professor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet Frederik Waage tvivler på, at Støjberg bliver erklæret uværdig, men ser flere perspektiver.
- Adgangen til at erklære et folketingsmedlem uværdig må ikke misbruges af politiske grunde.
- Men hvis hun dømmes i en rigsret, er der sikkert nogen, der kan argumentere for, at ingen før er erklæret uværdig på grund af en rigsret.
Politisk enighed
- Man kan godt anlægge det som ny standard, hvis man vil. Men jeg har svært ved at tro, at man vil gøre det, siger han.
Han pointerer desuden, at Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative forud for nedsættelsen af Rigsretten tilkendegav, at de var politisk enige i Støjbergs ønske om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.