Regeringen skal på banen

Der kommer til at gå lang tid, før strejke kan mærkes, og derfor skal regeringen i gang, mener DF

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl mener, at der skal politisk handling for at kunne få en ende på sygeplejerskernes strejke. (Arkivfoto)
Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl mener, at der skal politisk handling for at kunne få en ende på sygeplejerskernes strejke. (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at komme på banen i strejken med sygeplejerskerne, som er utilfredse med deres løn.

Det siger formand Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

- Når jeg synes, det er fornuftigt, at regeringen kommer i omdrejninger nu i stedet for bare at vente, er det, fordi alle og enhver, der kigger på det her, kan se, at på et eller andet tidspunkt skal politikerne på banen.

Store aflysninger

- Sygeplejerskerne er i den problematiske situation, at deres strejkevåben ikke er reelt, siger han til Politiken.

Omkring 5000 sygeplejersker har strejket den seneste måned, og det har ført til over 40.000 aflysninger.

Men da sygeplejerskerne er tvunget til at have et nødberedskab, vil der ifølge Kristian Thulesen Dahl gå lang tid, før man i befolkningen får nok af strejken.

Ikke samme middel

Han mener derfor, at sygeplejerskernes strejke ikke er samme pressionsmiddel over for arbejdsgiverne som i andre brancher.

Det kunne for eksempel være piloter, der kan strejke og dermed forhindre, at flyene overhovedet kommer på vingerne.

Tidligere i denne uge opfordrede Enhedslisten også regeringen til at komme på banen. 

Svært at se

Politisk ordfører Mai Villadsen mener, at regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen skal indkalde til politiske forhandlinger.

- Jeg har meget svært ved at se, at konflikten bliver løst, hvis der ikke bliver handlet fra Christiansborg og fundet nogle penge til at gøre op med tjenestemandsreformen, sagde Mai Villadsen mandag til Ritzau.

Hun henviser til tjenestemandsreformen fra 1969, der ifølge sygeplejerskerne er skyld i et lønefterslæb.

Reformen placerede 40 forskellige faggrupper på forskellige løntrin. Særligt kvindedominerede fag som eksempelvis sygeplejersker, jordemødre og sosu-assistenter ligger på de nederste løntrin.

Sygeplejerske-konflikt

Sygeplejeskerne er generelt utilfredse med lønnen under OK21 forhandlingerne.

Derfor blev der indført strejke natten mellem torsdag 20. maj og fredag 21. maj.

- Strejken blev udløst, efter at sygeplejerskerne ad to omgange i år stemte nej til en ny overenskomst for perioden 2021-2024, da de ikke var tilfredse med en lønstigning på omkring fem procent over tre år.

- Konflikten har Dansk Sygeplejeråd på den ene side - og arbejdsgiverne Danske Regioner og Kommunernes Landsforening - på den anden side.

- Dansk Sygeplejeråd mener, at deres løn er lavere, fordi tjenestemandsreformen fra 1969 placerede sygeplejersker på et lavere løntrin end de mandsdominerede fag i det offentlige.

* Konsekvensen af reformen er ifølge sygeplejerskerne et årelangt lønefterslæb, som sygeplejerskerne nu vil gøre op med.

- Dansk Sygeplejeråd mener, at dårligere lønvilkår gør det svært at rekruttere tilstrækkeligt med sygeplejersker. Dermed er der risiko for, at der fremover vil mangle endnu flere sygeplejerskerne end nu.

- Arbejdsgiverne mener omvendt ikke, at det er muligt at finde flere penge til sygeplejerskerne inden for de nuværende rammer.

Kilde: Dansk Sygeplejer Råd / Ritzau
Powered by Labrador CMS