Pia K. prøver med forbud igen
Dansk Folkeparti har fremsat forslag om tørklædeforbud i folkeskolen, efter kommission anbefalede det samme
Piger bør ikke bære hovedtørklæde i folkeskolen.
Det mener Dansk Folkeparti, der før jul fremsatte et beslutningsforslag om at "indføre et forbud for elever og ansatte mod at bære islamisk tørklæde i grundskolen".
Lignende forslag om tørklædeforbud er tidligere blevet fremsat af Dansk Folkeparti. Forslagene er siden blevet nedstemt i Folketingssalen.
Fremsætter forslag
Men partiet forsøger nu igen, efter en kommission i august foreslog netop et forbud mod, at piger bærer hovedtørklæder i folkeskolen.
- Det synes vi, at vi bør følge op på, for der var for mange spørgsmål, der hang i luften. Hvad ville det blive til? Og ville det blive udmøntet i konkret lovgivning?, siger udlændingeordfører Pia Kjærsgaard (DF).
- Under alle omstændigheder har vi fremsat forslaget, fordi det lyder fornuftigt at gå ind i denne diskussion og forbyde muslimske tørklæder i grundskolen. Nu får vi diskussionen i Folketinget, når vi mødes igen.
Ikke fastlagt
Pia Kjærsgaard kalder det "et kæmpeproblem" i Danmark.
- Det fremmer overhovedet ikke ligestillingen mellem kønnene. Og det fremmer heller ikke integrationen i det danske samfund, siger hun.
Det er endnu ikke fastlagt, hvornår forslaget skal behandles i Folketinget. Er der i sidste ende flertal for et beslutningsforslag, vil regeringen være forpligtet til at følge det.
Det var "Kommissionen for den glemte kvindekamp", der i august kom med anbefalingen om tørklædeforbuddet.
Vil ikke svare
Kommissionen har til formål at undersøge, hvordan man undgår social kontrol af piger og kvinder i indvandrermiljøer.
Den blev i januar nedsat af daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Han er nu børne- og undervisningsminister. Et tørklædeforbud i grundskolen hører dermed under hans ressortområde.
Ministeriet oplyser dog, at Mattias Tesfaye ikke ønsker at svare på, hvordan den nye SVM-regering ser på kommissionens anbefaling om et forbud.
Undersøger juridiske rammer
Da anbefalingen kom i august, lød det fra udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) til Berlingske, at hvis der kan indføres et forbud, der "ikke skaber andre problemer", så var det en "supergod idé".
Derfor skulle der ses på de juridiske rammer. Eksempelvis i forhold til Grundloven.
Ved forsøg på en kommentar fra Kaare Dybvad Bek i dag henviser hans ministerie til Børne- og Undervisningsministeriet.
Ikke afvisende
Da kommissionsanbefalingen kom, var Venstre ikke afvisende over for den.
Partiet har - ligesom Socialdemokratiet - ellers tidligere været modstander af et forbud mod tørklæder i folkeskolen.
Klarere toner var der fra Moderaterne. Politisk leder Lars Løkke Rasmussen sagde til Politiken i august, at "det ikke er Danmark" at lovgive om enten hovedbeklædning eller religiøse symboler generelt, som han så som de eneste juridiske muligheder.