- Jeg bad Mette slette

Sletningen af sms-beskeder skal beskytte fortrolige beskeder, forklarede departementschef i Minkkommission

Barbara Bertelsen er som departementschef i Statsministeriet landets øverste embedsmand. (Arkivfoto).
Barbara Bertelsen er som departementschef i Statsministeriet landets øverste embedsmand. (Arkivfoto).
Offentliggjort Sidst opdateret

Statsministeriets departementschef rådgav senest i sommeren 2020 statsminister Mette Frederiksen (S) til automatisk at slette sine sms-beskeder.

Det gjorde hun for at sikre, at der ikke lå fortrolige sms-beskeder fra andre landes statsledere eller andre partiers ledere, som kunne hackes eller på anden måde tilgås af uønskede parter.

Sådan lyder Barbara Bertelsens egen forklaring, da hun bliver spurgt til sletningen i Minkkommissionen.

- Så jeg har rådgivet om, at man skal lade være med at have en ophobning, fordi Gud forbyde det, at du taber din telefon, siger hun.

Tænkte det ikke

Departementschefen kan ikke huske præcist, hvornår hun rådgav statsministeren om den automatiske sletning. Og det var ikke Bertelsen selv, der ændrede Mette Frederiksens indstillinger på telefonen, fremhæver hun.

Men hun husker, at stabschef Martin Justesen var til stede, og at han derfor også har en indstilling med automatisk sletning.

Kommissionens udspørger, Jakob Lund Poulsen, vil vide, om Barbara Bertelsen overvejede at sætte indstillingen på pause, da et flertal i folketinget i december 2020 besluttet at nedsætte en granskningskommission, der skal undersøges forløbet om aflivningen af mink.

- Nej, svarer Bertelsen.

- Jeg har simpelthen ikke tænkt i det.

Kun sms'er

Barbara Bertelsen fortæller, at hun og Mette Frederiksen ikke har sendt sms-beskeder på andre platforme. Det udelukker dermed diverse krypterede tjenester.

Topembedsmanden, der har en fortid i Justitsministeriet, fortæller, at hun i årevis har slettet sine beskeder manuelt.

I 2018 eller 2019 blev hun efter eget udsagn bekendt med, at man kunne indstille telefonen til at slette beskederne automatisk, og så slog hun det til.

Først stoppet for nylig

Minkkommission med dens tre medlemmer blev nedsat i april i år, og den har fået en frist på et år til at komme med sin vurdering af sagen.

Umiddelbart efter at den blev nedsat, bad den ministerierne om at stoppe eventuel sletning af materiale såsom sms-beskeder. Alligevel er det først for nylig, at statsministeren har slået funktionen fra igen.

Telefoner og andre enheder, der tilhører Mette Frederiksen og hendes nærmeste ansatte i Statsministeriet, blev sendt til politiet, der skulle forsøge at genskabe beskederne.

Onsdag oplyste Justitsministeriet i en pressemeddelelse, at det ikke har været muligt for politiet at genskabe nogen beskeder fra den relevante periode.

Overblik over mink-sagen

* April:

Der bliver konstateret covid-19 i to hollandske minkbesætninger.

* Juni:

15. juni findes der covid-19 i en minkbesætningen i Danmark, nærmere bestemt i Hjørring.

17. juni skriver Sundhedsstyrelsen, SST, og Statens Serum Institut, SSI, at “såfremt der kan ske smitte fra mink til mennesker, kan mink udgøre et smittereservoir, der kan udgøre en smitterisiko for mennesker.”

Det anbefales, at covid-19 i mink undersøges nærmere.

19. juni: Det bliver slået fast, at mink og mennesker har smittet hinanden.

24. juni: Fødevarestyrelsen begynder screening af minkfarme for covid-19.

* Juli:

6. juli starter en række myndigheder og styrelser et samarbejde omkring overvågning af situationen med covid-19 i mink. Det siges samtidigt, at man ikke mener, der er behov for at slå mink ned ud fra “et forsigtighedsprincip”.

Regeringen stopper praksis med at slå smittede minkbesætninger ned.

18. juli får Fødevarestyrelsen at vide, at smittekæder har tilknytning til minkbesætninger.

* September:

7. september skriver Sundhedsstyrelsen til Sundheds- og Ældreministeriet i et notat, at genetiske undersøgelser har vist mutationer på de dele af virus, vacciner angriber.

8. september bliver notatet sendt til Sundheds- og Ældreministeriet samt Miljø- og Fødevareministeriet, der skal vurdere yderligere tiltag for at bremse smitte hos mink.

Notatet bliver ikke forelagt nu forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

15. september skriver Fødevarestyrelsen i et notat, at SSI vurderer risikoen for smitte fra mink til menneske til at være “høj”.

Det bliver samtidigt beskrevet, at man ikke kan konkludere, at mutationer vil hæmme vaccine, men at SSI “anfører, at der fortsat sker betydelige genetiske ændringer i minkvarianten, som vækker bekymring for fremtidig human immunitet.”.

21. september modtager Sundheds- og Ældreministeriet et notat fra SSI om, at der er opstået nye virusvarianter i mink, der er spredt til mennesker. Og at det giver anledning til “generel bekymring” om mutationer af covid-19 i mink.

– Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spikeproteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark, kan derfor udgøre en potentiel fare for folkesundheden, står der i notatet.

24. september skriver Sundhedsstyrelsen i et notat, at inddæmning af covid-19 i mink ikke har været tilstrækkeligt, at der kan være behov for yderligere tiltag og at manglende inddæmning kan have “store konsekvenser for smittespredningen”.

* Oktober:

1. oktober beslutter regeringen på grund af fortsat, kraftigt stigende smitte, at syge mink og raske mink inden for 7,8 kilometer af syge mink skal slås ned.

13. oktober siger SSI’s Anders Fomsgaard, at muteret covid-19 fra mink kan ødelægge effekten af en kommende vaccine.

26. oktober orienteres Folketinget om, at der er observeret mutationer af covid-19, der kan hæmme kommende vacciner.

* November:

3. november skriver SSI i en risikovurdering, at #fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.”

Her er 225 minkfarme konstateret smittet.

4. november meddeler regeringen, at alle mink i Danmark skal slås ned.

Powered by Labrador CMS