-Det var ulovligt, Thorkild

Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, kan ifølge TV 2 også drages til ansvar i minksagen

Offentliggjort Sidst opdateret

Minkkommissionen uddeler hård kritik til den øverste chef i Rigspolitiet, Thorkild Fogde, samt departementschef i Justitsministeriet, Johan Legarth.

Rigspolitichefen burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet. 

Det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en ulovlig plan.

Det skriver Minkkommissionen i sin beretning ifølge DR Nyheder.

Derfor får han kritik og kan drages til ansvar:

- Thorkild Fogde har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning.

Rigspolitichef Thorkild Fogde får også kritik i rapporten
Rigspolitichef Thorkild Fogde får også kritik i rapporten

Thorkild Fogde var med på to pressemøder om aflivningen af mink den 4. og 7. november 2020, og kommissionen mener ifølge DR, at han med sin deltagelse var med til at give groft vildledende oplysninger til offentligheden.

Også Justitsministeriets departementschef, Johan Legarth, kan drages til ansvar, skriver Minkkommissionen ifølge TV2.

Skal drages til ansvar

Han har ifølge kommissionen begået tjenesteforseelser af sådan en grovhed, at "det offentlige søger at drage ham til ansvar i anledning af hans medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet i forbindelse med opretholdelsen af den grove vildledning, som kunne føres tilbage til pressemødet den 4. november 2020 og den efterfølgende oprettelse heraf".

Ikke enighed

Ifølge Jyllands-Posten vurderer kommissionen også, at afdelingschef i Justitsministeriet Anne-Mette Lyhne Jensen kan drages til ansvar for sin rolle.

Anne-Mette Lyhne Jensen og hendes chef Johan Legarth var under afhøringerne i kommissionen uenige om, hvornår hun orienterede ham om, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink.

OVERBLIK: FRA CORONASMITTET MINK I NORDJYLLAND TIL MINISTERAFGANG

Læs her i grove linjer om forløbet i 2020, der endte med at koste en minister sit job:

* 15. juni: Der konstateres for første gang smitte med covid-19 i mink i Danmark.

* 16. juni: Miljø- og Fødevareministeriet informerer Statsministeriet om fundet, og at man agter at aflive dyrene ud fra et forsigtighedsprincip.

Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, godkender det og lægger det til statsminister Mette Frederiksen (S).

* 19. juni: Statsministeren godkender planen med ordene: "o.k. - vil dog betvivle, om det er nok".

* 7. juli: Regeringen skifter strategi. I stedet for at aflive alle minkbesætninger, hvor der er fundet coronasmitte, skal smitten overvåges, og der indføres påbud om brug af værnemidler på minkfarmene.

* 4. september: Statens Serum Institut (SSI) noterer sig, at en særlig variant af coronavirus fra mink har spredt sig til lokalbefolkningen i Nordjylland.

* 18. september: SSI skriver i en ny risikovurdering, at minkvarianten potentielt kan "mindske eller eliminere" vaccinernes effekt.

* 1. oktober: Regeringen skifter til en ny strategi. Nu skal besætninger med smittede mink og besætninger i 7,8 kilometers radius af smittede mink aflives. I første omgang betyder det, at en million mink skal aflives.

* 2. november: På et møde mellem brancheorganisationen Kopenhagen Fur, SSI's faglige direktør, Kåre Mølbak, og Fødevarestyrelsen fortæller Mølbak, at der er resultater, der viser, at mutationen af coronavirus fra mink viser nedsat følsomhed for antistoffer.

* 3. november: SSI afleverer en risikovurdering til Sundhedsministeriet, hvori der står:

- En fortsat minkavl under en igangværende covid-19-epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for muligheder for at forebygge covid-19 med vacciner.

* 3. november: På et møde i regeringens koordinationsudvalg beslutter regeringen, at alle mink i Danmark skal aflives.

* 4. november: På et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) oplyses det, at alle mink i Danmark skal aflives.

* 8. november: Det beskrives i pressen og bekræftes i et skriftligt svar fra Mogens Jensen, at regeringens beslutning kommer til at kræve en ny lovgivning, da der ikke for nuværende er hjemmel til at kræve mink uden for zonerne på 7,8 kilometer aflivet.

* 9. november: Regeringen opgiver at få en hastelov gennemført, da der mangler den tilstrækkelige opbakning i Folketinget.

* 18. november: Mogens Jensen træder tilbage som fødevareminister, efter at Miljø- og Fødevareministeriet har udsendt sin redegørelse for forløbet.

* 21. december: Folketinget vedtager L77 med titlen "Lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink".

Kilder: Minkkommissionens afhøringer, Miljø- og Fødevareministeriets redegørelse.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS