Danmark opjusterer militær-støtte

Et forslag om at bidrage yderligere til Nato efter Ruslands invasion af Ukraine er torsdag aften godkendt

Ministrene Morten Bødskov (S) og Jeppe Kofod (S) har sammen med et flertal i Folketinget stemt for at benytte danske kampfly til at sikre luftrummet over Nato-lande.
Ministrene Morten Bødskov (S) og Jeppe Kofod (S) har sammen med et flertal i Folketinget stemt for at benytte danske kampfly til at sikre luftrummet over Nato-lande.
Offentliggjort Sidst opdateret

Folketinget har torsdag aften stemt for regeringens beslutningsforslag om øget militært bidrag til Nato.

Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Twitter.

Det betyder, at bidraget til Nato skal øges betydeligt både til vands, til lands og til luften.

Danmark vil blandt andet sende flere tropper og vil bidrage med 20 F-16-kampfly til at overvåge luftrummet over Nato-lande.

Må skyde først

Samtidig har regeringen fået Folketingets støtte til, at de danske styrker kan operere med et nyt og langt mere alvorligt mandat.

Det nye mandat betyder, at danske tropper i yderste konsekvens må skyde først.

Jeppe Kofod skriver om godkendelsen af forslaget, at det er et vigtigt signal for Danmark at sende, "allerede samme dag som Rusland valgte at indlede deres koldblodige angreb på Ukraine".

Ny trussel

Han takker samtidig Folketinget for bred opbakning.

Ifølge forsvarsminister Morten Bødskov (S) handler det øgede Nato-bidrag først og fremmest om afskrækkelse og om at overvåge Natos territorie.

Beslutningsforslaget er blevet vedtaget på et særligt indkaldt møde i Folketinget.

- Vi står over for en ny sikkerhedstrussel. Derfor skal vi bidrage endnu mere til Nato-alliancen, sagde udenrigsministeren tidligere torsdag aften.

De eneste partier, der ikke stemte for godkendelsen af beslutningsforslaget, var Frie Grønne og Enhedslisten.

Ingen styrker, tak

Enhedslistens ordfører Eva Flyvholm sagde i Folketingssalen tidligere torsdag aften, at partiet støtter sanktioner mod Rusland og en humanitær indsats, men vil altså ikke støtte, at Danmark sender flere styrker til de baltiske lande.

Derimod mødte regeringens forslag opbakning fra Venstre, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og De Konservative.

Nato sagde torsdag, at det ingen planer har om at sende soldater ind i Ukraine. Fredag vil den transatlantiske forsvarsalliance holde et topmøde med deltagelse af alliancens 30 ledere.

KORT OM KONFLIKTEN

Konflikten i Ukraine foregår på forskellige niveauer: mellem grupperinger internt i Ukraine; mellem ukrainske myndigheder og Rusland; og mellem NATO og Rusland.

Det er en konflikt om landområder, magt og sikkerhed, hvor spørgsmål knyttet til historie, identitet og folkeret er vigtige.

Kilde: Globalis.dk
Powered by Labrador CMS