Udland

Polen vil samle koalition bag kampvogne til Ukraine

Der blev ikke truffet afgørelse om kampvogne til Ukraine på møde fredag, oplyser Polens forsvarsminister.

– Vi må gøre alt, hvad vi kan for at støtte Ukraine, så krigen ikke breder sig til Nato-lande.

Sådan lyder det fra Polens forsvarsminister, Mariusz Blaszczak. Han måtte dog fredag forlade Ramstein-basen i Tyskland uden tysk opbakning til at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Den polske forsvarsminister har dog ikke opgivet håbet. Han tror på, at det på sigt vil lykkes at samle en koalition, som vil sende kampvogne til Ukraine. Det siger han på et pressemøde efter fredagens møde mellem Ukraines allierede, der fredag var samlet på Ramstein-basen i Tyskland.

– Jeg er overbevist om, at forsøget på at samle en koalition om Leopard-kampvognene vil blive en succes, siger Mariusz Blaszczak.

Den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, har tidligere truet med om nødvendigt at gå enegang og sende de tyskfremstillede kampvogne afsted uden tysk godkendelse.

– Tilladelse er et sekundært spørgsmål. Enten får vi en aftale med Tyskland hurtigt, eller også træffer vi den rigtige beslutning selv, sagde Mateusz Morawiecki torsdag.

Udtalelserne fra Mariusz Blaszczak fredag tyder dog på, at Polen i stedet vil forsøge at samle enighed blandt flere allierede, før man sender kampvognene.

Trods tiltagende internationalt pres er den tyske regering fortsat ikke klar med en beslutning. Det fastslog Tysklands forsvarsminister, Boris Pistorius, på pressemøde tidligere fredag.

– Vi tøver ikke. Vi er bare meget omhyggelige med at afveje for og imod, lød meldingen fra Boris Pistorius fredag eftermiddag.

Meldingen kom, efter at Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, via videolink opfordrede de allierede til at sende kampvognene. De er nødvendige, hvis Ukraine skal besejre Rusland og dermed sikre en verden, hvor ondskab trænges tilbage, lød det fra Zelenskyj.

Men bønnen var ikke nok til at overbevise den tyske regering.

– Det handler ikke om bare at levere noget til hvem som helst. Kampvogne er en ny kapacitet for Ukraine, så vi skal være forsigtige, hvis vi giver den.

– Vi har en forpligtelse til at se på, hvad konsekvenserne for alle i konflikten vil være, hvis vi gør det, siger Boris Pistorius.

Tyskland har især været bekymret for den russiske reaktion, hvis kampvognene sendes afsted. De betragtes som et offensivt våben, der kan slå hul på fjendens linje, så man hurtigere kan nedkæmpe modstanderens styrker og indtage nye områder.

Den tyske forsvarsminister udelukker dog ikke, at Tyskland kan træffe en afgørelse sammen med andre allierede. Tyskerne har især presset på for, at USA skal gå forrest og sende deres Abrams-kampvogne.

Det har USA dog afvist, fordi man mener, at Abrams-kampvognene er for svære at forsyne og operere i Ukraine. Og måske også, fordi man gerne vil have de europæiske lande til at tage et større ansvar for at forsyne Ukraines militær.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker