Julemad kan være livsfarligt for hunde
Når vi sætter os sammen om julebordet, skal kæledyrene ikke være for stor en del af gildet med fedtholdig mad. Det kan nemlig være livstruende
Julen er en hyggelig tid i mange familier med god mad og søde sager.
Men hvis man som kæledyrsejer ikke er ekstra opmærksom på sine firbenede venner, er det ikke sikkert, at julefreden når at sænke sig.
For hvis Muffi eller Pjevs spiser for meget chokolade eller fedtholdige madvarer som flæskesteg og and, kan det ende med en tur til dyreklinikken med et tilfælde af dårlig mave.
Dobbelt så mange henvendelser
Og oftere end normalt, lyder det fra Mogens Brix Koldkjær, der er chefdyrlæge for Agria Dyreforsikrings digitale rådgivningsservice, Agria Vet Guide.
- I december 2022 var der dobbelt så mange hunde- og katteejere, der henvendte sig til dyrlægen gennem vores digitale rådgivningsservice på grund af forgiftningssymptomer, som der var i november måned, siger han og fortsætter:
- Vi kan desuden se et tydeligt peak i antallet af henvendelser på grund af forgiftningssymptomer og mave- tarmproblemer lige omkring den 23. og 24. december - og så igen nytårsaften.
Vær påpasselig
Rigtig meget julemad indeholder nemlig store mængder fedt, som hunde og kattes maver ikke er vant til, lyder det fra chefdyrlæge Anders Jensen fra dyrlægekæden AniCura.
- Derfor bør man være meget påpasselig med at give sit kæledyr rester fra stegen eller andet fedtholdig mad, siger han.
- Det kan føre til akutte mave- og tarmproblemer og eksempelvis resultere i bugspytkirtelbetændelse hos hunde.
Livstruende
Af den grund er det blandt andet utrolig vigtigt, at hundeejere er opmærksomme på konsekvenserne af og symptomerne på for meget fed mad.
Den meget fedtholdige mad kan udvikle irritation i bugspytkirtlen på dyrene.
Det kan variere fra at være ganske ukompliceret til at være meget voldsomt og livstruende. Nogle kæledyr skal indlægges i flere dage, mens andre ikke skal.
Her er tegnene
- De første tegn på, at de har spist for meget af den fedtholdige mad, er opkast eller nedstemthed. Oplever du det, og ved du, at de har spist fedtholdig mad, så er det en god idé at ringe til en dyrlæge, siger Anders Jensen.
Har din hund derimod haft snuden nede i chokoladeæsken, er nogle af de milde tegn diarré, opkast og urolighed. De mere moderate tegn er hyperaktivitet, hurtig vejrtrækning og hjerterytme samt øget kropstemperatur.
Få hunden til at kaste op
- Hundene kan også få rystelser - og hvis de har fået en høj dosis, kan de gå i kramper og dø af det, fortæller dyrlægen.
Symptomerne viser sig, 4-24 timer efter hunden har spist chokoladen.
Ved du, at din hund har indtaget meget chokolade, kan en dyrlæge give noget, som får hunden til at kaste op, hvilket mindsker risikoen for, at symptomerne udvikler sig.
Ud over den fedtholdige mad er der også andre farer for vores kæledyr i juletiden.
Farligt pynt
- Kattens mave-tarmproblemer skyldes oftere fremmedlegemeindtag, som regel fordi den ikke har kunnet holde poterne fra for eksempel gavebånd eller glaskugler, siger chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær.
- De er (for katten, red.) sjove at lege med, men ender de i tarmene, kan man risikere, at det snører sig sammen, blokerer eller skærer i tarmen, og hvis ikke fremmedlegemerne kommer ud af sig selv, må dyret under kniven.
Det er hårdt for dyret og bekosteligt for ejeren. Og kommer dyret ikke til dyrlæge, vil det kunne resultere i alvorlige komplikationer.
Hold igen
Hos Agria Dyreforsikring viser skadeafdelingens statistikker, at der i julemåneden sker en fordobling i antallet af anmeldte forsikringssager grundet forgiftninger og mave-tarmproblemer hos hunde og katte i forhold til resten af året.
- Hold igen med de store lunser fed julemad, og hold øje med, hvad din hund og kat stikker næsen i. Julen er bare lidt hyggeligere, når man ikke behøver tage akut til dyrlægen, siger Mogens Brix Koldkjær.