Er din hjerne også skrumpet

Hjernemassen svinder ind i løbet af voksenlivet, hvilket gradvist svækker din koncentration

Offentliggjort Sidst opdateret

Bevarelse af fokus med alderen

Hjernens skrumpeproces starter omkring 20-årsalderen og fortsætter gennem livet, hvilket kan påvirke koncentrationsevnen.

Individuelle forskelle præger, hvornår man mærker alderens indvirkning på koncentrationen, ofte i slutningen af 50'erne.

Sund kost og regelmæssig motion kan stimulere hjernen og hjælpe med at bevare fokus og forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Mentalt stimulerende aktiviteter og bevidst planlægning af arbejde i cyklusser kan forbedre evnen til at fokusere.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Tidens tand tærer på din evne til at holde fokus. Derfor er det ikke underligt, hvis du oplever, at du med alderen får sværere ved at bevare koncentrationen.

Det fortæller Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videncenter for Demens.

- Hjernen skrumper. Det gør den faktisk det meste af livet. Fra man er omkring 20 år, til man når 60-års-alderen, mister vi rundt regnet syv procent af vores hjernemasse, siger han.

Som årene går, bliver din hjerne fyldt med erfaring, hvilket til en vis grad kan kompensere for, at hjernemassen lidt efter lidt svinder ind, fortæller neuropsykolog Kasper Jørgensen. (Arkivfoto).

Er forskelligt

Når hjernen svinder ind, bliver du dårligere til at fastholde information, mens du arbejder med den.

Det er forskelligt fra person til person, hvornår du mærker noget til det, men typisk begynder udfordringerne, når du op i slutningen af 50'erne og i begyndelsen af 60'erne.

- Hvor du som yngre godt kan arbejde koncentreret, selv om der er støj omkring dig, eller radioen kører, har du som ældre brug for mere ro, fordi du nemmere bliver distraheret, hvis der er larm eller foregår ting omkring dig, lyder det fra neuropsykologen.

Hjælp at hente

Men fortvivl ej. Din skrumpende hjerne kan nemlig godt stimuleres til at blive mindre flakkende og mere fokuseret.

- Du skal blive ved med at passe på din hjerne, og hjernen er en del af kroppen. Ved at spise sundt og dyrke regelmæssig motion mindsker du risikoen for hjerte-kar-sygdomme og undgår, at der aflejres for meget kolesterol i blodårene. Begge dele skader hjernen, siger Kasper Jørgensen.

Derudover er det vigtigt, at du holder dig mentalt aktiv. Det kan være ved at have et stimulerende job eller ved at dyrke en fritidsaktivitet, der udfordrer dit hoved.

Skal være sjovt

- Her er det vigtigt, at du gør noget, som du synes, er sjovt og underholdende. For ellers gider du ikke blive ved i det lange løb. Det skal være en aktivitet, du brænder for, og som giver dig livskvalitet.

Samtidig må du med alderen indse, at du ikke kan køre på i det tempo, du kunne før i tiden.

- Du har mere brug for pauser. Du kan ikke arbejde nonstop, men skal sørge for at lægge pauser ind i arbejdsdagen, siger Kasper Jørgensen.

God øvelse

Uanset hvor gammel du er, er det en god øvelse at få klarhed over, hvilke fokusboostere og fokusrøvere, der præger din dagligdag. Sådan lyder rådet fra Trine Kolding, der er forfatter til en række bøger om tid, effektivitet, planlægning og fokus.

- Vi har alle sammen ting i hverdagen, som stjæler vores fokus. Nogle af dem er vi helt bevidste om, mens andre er mere subtile, og derfor opdager vi dem ikke altid. Det er en god idé at gøre sig nogle tanker og observationer om, siger hun.

Trine Kolding råder dig til over nogle dage løbende at notere ned, både når du oplever problemer med at holde koncentrationen, og når du nemt kan fokusere. På den måde bør du kunne se et mønster over, hvornår på dagen du har nemmest og sværest ved at holde fokus.

I cyklus

- Vores evne til at fokusere kører i cyklusser, der varer cirka halvanden time ad gangen. Det kan man udnytte meget bevidst ved at planlægge sit arbejde efter dem, siger Trine Kolding.

Sørg for at skabe nogle rammer omkring din intense koncentrationstid. Gå for dig selv, hvor der ikke er støj, og hvor du ikke bliver forstyrret. Og er halvanden time for lang tid, så skru ned for tidsintervallet.

- Du skal sætte en træningsbane op for dig selv, som giver mulighed for at komme godt i mål med det, du gerne vil. Vær realistisk, siger hun og anbefaler den såkaldte pomodoroteknik.

Her sætter du et ur til 25 minutter og fordyber dig intenst uden forstyrrelser. Når uret ringer, tager du fem minutters pause, hvorefter du på ny kan sætte uret til 25 minutter.

Powered by Labrador CMS