Forbrug

Pas godt på dit barns hørelse: Sådan forebygger du skader

Hører dit barn høj musik i høretelefonerne til hverdag, er det nu du skal sætte ind, hvis du vil hjælpe barnet med at undgå varige høreskader.

Er hovedtelefoner en fast del af hovedbeklædningen, når dit barn går i skole, sidder på værelset eller slænger sig i sofaen? I så fald, kan det være en god ide at invitere dig selv indenfor i lyduniverset.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer nemlig, at mere end en milliard børn og unge er i fare for at få nedsat hørelse på grund af nye måder at omgås musik og høje lyde på.

Men selvom WHO råber vagt i gevær, er det de færreste børn og unge, der tænker over, hvor vigtigt det er at passe på hørelsen. Derfor har Høreforeningen og en række samarbejdspartnere søsat projektet “Lyd på livet”.

– Mange børn og unge ved godt, at de skal bruge beskyttelsesbriller og passe på øjnene til nytår. Men de ved desværre ikke særligt meget om, hvordan de passer på deres hørelse, siger Majbritt Garbul, som er landsformand i Høreforeningen og uddyber.

– Med projektet vil vi kaste lys over, hvordan de kan forebygge høreskader og tinnitus. De skal forstå, hvor vigtigt det er at undgå høje lyde i høretelefonerne i længere tid ad gangen.

På Odense Universitetshospital erklærer Jesper Hvass Schmidt, som er overlæge på Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling, sig enig i, at forebyggelse er vejen frem.

– Har dit barn først pådraget sig en høreskade på grund af støj, skal det leve med den resten af livet. Derfor er det helt afgørende at passe på hørelsen som barn og ung, siger han og fortsætter.

– Helt konkret handler det om at undgå langvarige, høje lyde i ørerne. Det gælder både musik, men også lyde fra computerspil.

Men hvor højt må børnene egentlig skrue op, før det skader hørelsen?

I følge Majbritt Garbul fra Høreforeningen peger de fleste på, at hørelsen risikerer at blive beskadiget, hvis børn udsættes for et lydniveau, der ligger over cirka 85 decibel.

Det svarer nogenlunde til lyden af en tung lastbil eller en benzindrevet græsslåmaskine.

– En god tommelfingerregel er derfor, at hvis du kan høre lydene fra dit barns høretelefoner, så er det for højt, siger hun.

Et andet vigtigt aspekt er lyttepauser, så ørerne får tid til at hvile i løbet af dagen. Hvor lange disse pauser skal være, er imidlertid svært at svare på.

– Det vigtigste er, at ørerne får hvile i løbet af dagen, og at børnene ikke har høretelefoner på i otte timer i døgnet. Det drejer om mådehold og sund fornuft ligesom med meget andet, uddyber Majbritt Garbul.

– Et andet trick kan være at skifte hovedtelefonerne ud med hjemmets almindelige højtalere engang imellem. Det er ikke nær så intensivt, og på den måde kommer lyden lidt på afstand.

Anbefalingerne handler ikke om, at børn og unge skal høre mindre musik eller gå mindre til koncerter. Det handler derimod om, at det skal blive ligeså naturligt at beskytte sin hørelse som sit syn.

– Så er du til koncert, er det helt oplagt at både du og dit barn benytter jer af ørepropper, siger Majbritt Garbul.

/ritzau fokus/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker