Udland

OVERBLIK: Sådan forløb natten til fredag i Ukraine-konflikten

Rusland gør fremskridt i Luhansk, og Zelenskyj fejrer, at Ukraine har fået kandidatur til EU-medlemskab.

Rusland har sat stærkt ind på områder i det østlige Luhansk, og det har over de seneste dage set ud til at give pote. I Ukraine fejrer landets præsident, at det har fået kandidatstatus til medlemskab i EU.

Få overblikket over de seneste hændelser her:

* Rusland vinder frem i det østlige Luhansk.

Rusland har vundet betydeligt territorie i den østlige del af regionen Luhansk. Det skriver den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW).

Især i områderne omkring byerne Sjevjerodonetsk og Lysytjansk lider de ukrainske bataljoner store tab, skriver tænketanken.

Luhansks guvernør, Serhij Hajdaj, siger ifølge tænketanken, at ukrainske styrker kan risikere at måtte trække sig fra området for at undgå at blive omringet af russiske soldater.

* Retssag mod voldtægts- og drabsanklaget russisk soldat begynder.

Ukraine har torsdag åbnet den første retssag mod en russisk soldat, som er tiltalt for at dræbe en civil ukrainsk mand og i ledtog med en anden russisk soldat gentagne gange at voldtage mandens kone.

Den russiske soldat blev tiltalt in absentia. Han befinder sig nemlig sandsynligvis i Rusland. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

* Zelenskyj jubler over Ukraines kandidatstatus i EU.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fejrer i en video på hans Instagram-profil, at Ukraine har fået status som kandidat til EU-medlemskab.

– Vi har lige fået kandidaturet. Dette er en sejr for os, siger præsidenten ifølge nyhedsbureauet AFP.

* Hviderussiske soldater træner nær den ukrainske grænse.

Det hviderussiske militær holder øvelser i Gomel-regionen, som grænser op mod Ukraine mod syd.

Det skriver ISW, som dog i samme ombæring skriver, at det formentlig ikke betyder, at Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko, er på vej til at sende tropper ind i den ukrainske konflikt.

/ritzau/

Back to top button