Politik

OVERBLIK: Sådan forholder partierne sig til Claus Hjort-sagen

Rigsadvokaten indstiller til, at der rejses tiltale mod eksforsvarsminister Claus Hjort Frederiksen i FE-sag.

Justitsministeriet meddelte torsdag, at Rigsadvokaten indstiller til, at der rejses tiltale mod den tidligere forsvarsminister og nuværende folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V).

Hjort er sigtet for at have lækket statshemmeligheder. Men hvis Hjort skal tiltales, kræver det, at et flertal i Folketinget ophæver Hjorts immunitet.

Her er et overblik over, hvordan nogle af partierne forholder sig til sagen:

* Socialdemokratiet:

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) siger til DR, at regeringens indstilling er, at “vi skal følge den anmodning, der er fra Rigsadvokaten og have respekt for det faglige arbejde, som er blevet foretaget der”.

* Venstre:

Formand Jakob Ellemann -Jensen (V) siger i en skriftlig kommentar, at alle folketingsmedlemmer skal have indblik i de sager, der skal stemmes om. Det gælder også Hjorts sag.

* SF:

Gruppeformand Karina Lorentzen Dehnhardt skriver i et skriftligt svar, at SF tager myndighedernes indstilling til efterretning, men at det er svært “at ophæve immunitet uden at få en nærmere forklaring på tiltalen”.

* De Radikale:

Har endnu ikke taget stilling, oplyses det til Ritzau.

* Enhedslisten:

– Folketinget er nødt til at se tiltalen. Der skal være åbenhed om den, siger retsordfører Rosa Lund til Ritzau.

* De Konservative:

Partiet tager Rigsadvokatens indstilling til efterretning.

– Vi må i en retsstat i udgangspunktet have tillid til anklagemyndigheden, men ser frem til at få fremlagt sagen på møde i Justitsministeriet, skriver politisk ordfører Mette Abildgaard på Twitter, men hun ønsker ikke at uddybe sit tweet yderligere.

* Dansk Folkeparti:

Retsordfører Peter Skaarup (DF) siger til Ritzau, at alle folketingsmedlemmer skal have fuld indsigt.

* Nye Borgerlige:

Formand Pernille Vermund siger til Jyllands-Posten, at partiet ikke stemmer for at ophæve Hjorts immunitet.

* Liberal Alliance:

Partiet kommer ikke til at ophæve Hjorts immunitet, så længe der ikke gives indsigt i sagens detaljer, har formand Alex Vanopslagh tweetet.

* Frie Grønne:

Folketingsmedlem Uffe Elbæk har på Twitter skrevet, at han er enig med en række kolleger fra blå blok. Man kan ikke stemme for at ophæve Hjorts immunitet, hvis man ikke ved, hvad eksministeren er anklaget for, skriver Elbæk.

/ritzau/

Back to top button