Kultur

OVERBLIK: Politiker hylder folkets kamp med tale på ukrainsk

Årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine markeres i dag i ind- og udland. Få et overblik over reaktionerne.

På årsdagen for udbruddet af krigen i Ukraine, viser politikere og ledere deres støtte til landet.

Få et overblik over reaktioner fra både Danmark og udlandet her.

* Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, har lagt en video på Twitter, der viser bombardementer, begravelser og demonstrationer. I tweetet skriver han:

– Den 24. februar traf millioner af os et valg. Ikke et hvidt flag, men det blå og gule. Ikke flygte, men møde. Modstå og kæmpe. Det var et år med smerte, sorg, tro og helhed. Og i år forblev vi uovervindelige. Vi ved, at 2023 bliver året for vores sejr!

* Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), siger i en tale under en gudstjeneste i Holmens Kirke i København, at ukrainske flygtninge er velkommen i Danmark, så længe de ønsker det.

– Til jer ukrainere, som er i Danmark. Der vil jeg gerne sige, at vi passer på jer, så længe i har brug for det.

* I Storbritannien bliver årsdagen markeret med et minuts stilhed ført an af den britiske premierminister, Rishi Sunak.

– Klokken 11.00 (lokal tid, red.) holder vi pause og står sammen med vores ukrainske venner, som vi har gjort på alle områder, i deres fortsatte kamp for frihed, skriver han på Twitter.

* På Facebook har DF-politikeren Mette Thiesen lagt en video ud, hvor hun erklærer sin støtte til det ukrainske folk. Talen varer et minut og 26 sekunder, og hun gennemfører den på ukrainsk.

– En diktator forsøger med vold at fravriste jer jeres fædreland. Det må ikke ske. Det skal ikke ske. I kæmper heroisk mod en aggressiv modstander, der vil lægge jer i lænker og stjæle jeres frihed.

Hun afslutter med det efterhånden kendte udtryk “Slava Ukraini”.

* 141 lande har stemt for en ikke-bindende resolution, der opfordrer Rusland til at trække sine styrker ud af Ukraine. Det skriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen om i et tweet.

– Vi står ikke alene med vores støtte til Ukraine. Ukraine står ikke alene, skriver han.

* Også EU-kommissær Margrethe Vestager deltager i fredagens gudstjeneste i Holmens Kirke i København. Foran kirken sætter hun nogle ord på årsdagens betydning:

– Der er utroligt mange mennesker, der er blevet dræbt i krigen. Den russiske aggression har gjort, at mange har mistet deres ægtefælle, børn har mistet deres forældre.

– Så det at markere at det her ikke bare er årsdagen for invasionen, det er også en meget stor sorg for dem, der har mistet livet. Det synes jeg, er meget vigtigt.

* Britiske kong Charles har i en officiel meddelelse vist sin støtte til det ukrainske folk. Her roser han folket for dets “mod og modstandskraft” og kalder det “opmuntrende”, at Storbritannien og dets allierede gør alt for at hjælpe.

– Derfor kan jeg kun håbe, at den store udgydelse af solidaritet fra hele kloden ikke kun bringer praktisk hjælp, men også at det kan styrke vores viden om, at sammen står vi stærkere, siger han.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker