Kultur

OVERBLIK: Ekskong Konstantin vendte hjem til Grækenland

Konstantin er gået bort. Han måtte flygte flere gange fra Grækenland, men nåede også at blive jurist.

Grækenlands ekskonge Konstantin oplevede både at være konge, komme i landflygtighed ad flere omgange og at vende hjem igen.

Sidste gang, han kom tilbage til Grækenland, var han ikke længere monark.

Tirsdag er han gået bort – 82 år gammel.

* Konstantin blev født i 1940 som søn af den senere kong Pavlos I og dronning Frederika. Kort efter hans fødsel flygtede familien på grund af Anden Verdenskrig fra Athen til Alexandria. Efterfølgende flygtede familien ud af landet til Sydafrika.

* I 1946 vendte familien tilbage til Grækenland. Året efter døde Konstantins onkel – kong George II – og hans far overtog tronen.

* Konstantin vandt i 1960, da han var kronprins, en OL-guldmedalje i dragesejlads ved OL i Rom. Sejlsportskonkurrencerne foregik ved Napoli. Han brød dermed med knap 50 års guldtørke for Grækenland.

* Konstantin begyndte samme år at studere jura på universitetet i Athen.

* Den 6. marts 1964 døde hans far, kong Pavlos I, og Konstantin overtog tronen.

* Kong Konstantin II af Grækenland regerede som monark i perioden 1964-74.

* Den 18. september 1964 blev han gift med prinsesse Anne-Marie, der er dronning Magrethes yngste lillesøster, i Athen, og Anne-Marie blev dermed dronning af Grækenland.

* Parret måtte forlade landet i 1967 efter et fejlslagent modkup mod den militærjunta, der netop havde taget magten i landet.

* Da demokratiet i 1974 blev genindført efter syv års militærdiktatur, blev kongedømmet i Grækenland afskaffet ved en folkeafstemning.

* Den tidligere konge har dog nægtet at tage et efternavn, da en konge er konge for livet, og fordi både den græske og den danske kongefamilie aldrig har haft et efternavn.

* Ekskong Konstantin og eksdronning Anne-Marie har boet sammen i Rom, London og senest Grækenland. Senest er de flyttet fra Peloponnes til Athen, så Konstantin kunne være nærmere hospitaler.

* Han har været indlagt flere gange de seneste år med corona.

* Konstantin og Anne-Marie har fem børn, Pavlos, Alexia, Nikolaos, Theodora og Philippos, samt ni børnebørn.

* Pavlos er gift med Marie-Chantal Miller, og de har fem børn: Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas-Andreas, Odysseas-Kimon og Aristidis-Stavros.

* Alexia er gift med Carlos Morales, og de har fire børn: Arrietta, Anna-Maria, Amelia og Carlos.

Kilder: Kongehuset, greekroyalfamily.gr og lex.dk

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker