Udland

OVERBLIK: Det skete natten til mandag i Ukraine-konflikten

Guvernøren i Luhansk siger, at Ukraine nu kontrollerer halvdelen af den strategisk vigtige by Sjevjerodonetsk.

Ukraines præsident har besøgt frontlinjen i Donbas-regionen, og guvernøren i Luhansk hævder, at ukrainske styrker nu kontrollerer halvdelen af byen Sjevjerodonetsk.

Få et overblik over nattens hændelser her:

* Ukraine hævder at kontrollere halvdelen af vigtig by.

Ukraine kontrollerer nu halvdelen af den strategisk vigtige by Sjevjerodonetsk. Det siger guvernør i regionen Luhansk Serhij Hajdaj søndag.

Det er et fremskridt for Ukraine, der tidligere så ud til at være tæt på at blive drevet helt ud af byen af russerne.

Sjevjerodonetsk, der er den største by i Luhansk-regionen i Donbas, som stadig er under ukrainsk kontrol, har været et fokuspunkt for krigen i de seneste uger.

* Eksperter forventer flere tilfælde af hiv og tuberkulose i Ukraine.

Den Globale Fond til Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria forventer at se en stigning i antallet af tilfælde af tuberkulose og hiv i Ukraine som et resultat af den russiske invasion.

Omkring 260.000 personer lever med hiv i Ukraine, og i 2022 har Ukraine været et af de lande med flest tilfælde af tuberkulose i Europa, viser tal fra Robert Koch-Instituttet.

* Zelenskyj har besøgt frontlinjen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøgte søndag soldater ved frontlinjen i Donbas-regionen. Det sker, mens der er voldsomme kampe i regionen.

Præsidenten besøgte blandt andet byerne Lysytjansk og Bakhmut. I Bakhmut mødte han ukrainske soldater.

– Jeg vil gerne takke jer for jeres gode arbejde, for at I tjener landet, for at I beskytter os alle og vores stat. Jeg er taknemmelig for jer alle. Pas godt på jer selv, sagde præsidenten til dem.

* Russisk ministeriums hjemmeside er blevet hacket.

Det russiske ministerium for konstruktion, bolig og forsynings hjemmeside er tilsyneladende blevet hacket.

En internetsøgning på ministeriet fører til en hjemmeside, der viser et skilt, hvor der står “ære til Ukraine” på ukrainsk.

Det statslige russiske nyhedsbureau RIA citerede sent søndag en repræsentant for ministeriet for at sige, at hjemmesiden var nede, men at brugernes personlige data fortsat var beskyttet.

Kilder: Reuters, dpa og AFP.

/ritzau/

Back to top button