Politik

OVERBLIK: Amerikansk overvågning i Danmark er central i lækagesag

Claus Hjort har bekræftet, at Danmark lader USA tappe tele- og internetkabler. Han er sigtet for læk.


Justitsminister Mattias Tesfaye (S) skal torsdag i samråd om sagen, hvor blandt andet folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet for landsforræderi.

Læs mere om den sag her:

* Whistleblower Edvard Snowden afslører i 2014 via dokumenter, at en amerikansk efterretningstjeneste har en aftale med Danmark om at tappe et dansk fiberkabel med tele- og internettrafik.

* De danske kabler er vigtige, fordi der går meget international trafik igennem dem. For eksempel russisk, skandinavisk og tysk foruden selvfølgelig dansk. Der er tale om internetdata og information om telefonsamtaler og tekstbeskeder.

* I 2013 bekræftede daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Thomas Ahrenkiel, at FE deler data indsamlet “i et konfliktområde i udlandet” med USA.

* Data om danske statsborgere bliver sorteret fra, lød løftet. Men der er tale om en grovsortering. Han bekræftede ikke samarbejdet i Danmark.

* I 2020 kritiserede Tilsynet med Efterretningstjenesterne, at FE har tilbageholdt afgørende oplysninger for tilsynet. Det skete i en kortfattet, men opsigtsvækkende pressemeddelelse.

* FE-chef Lars Findsen, tidligere departementschef for Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel og flere andre FE-ansatte blev hjemsendt. Siden blev de frikendt af tre landsdommere. Sagen har været hemmeligholdt.

* Ifølge flere medier skyldes sagen det hemmelige kabelsamarbejde mellem Danmark og USA.

* Lars Findsen blev i 2021 sigtet i sagen, og anklagemyndigheden ventes at rejse tiltale.

* Claus Hjort Frederiksen blev også sigtet i 2021. Sigtelserne er hemmelige. Anklagemyndigheden har indstillet, at der rejses tiltale, og regeringen vil følge det. Men det kræver et politisk flertal, og flere partier vil have indsigt i sagen.

* Claus Hjort har flere gange tidligere bekræftet et overvågningssamarbejde mellem Danmark og USA. For eksempel over for Weekendavisen i april 2020, Berlingske i september 2020 og i et tv-program på TV 2 News i december 2021.

Kilder: Ritzau, Information, Politiken, DR Nyheder.

/ritzau/

Back to top button