Organisationer vil hjælpe forældre med at forstå børns digitale liv
Ifølge eksempelvis Forbrugerrådet Tænk taler forældre "sjældent" med børn om digital brug. Projekt samler råd.
Et nyt projekt skal åbne børn og unges digitale liv for forældre og klæde forældrene på til at understøtte børns brug af digitale platforme.
For mens de fleste forældre synes, at det er vigtigt at være involveret i børns digitale liv, siger knap halvdelen ifølge en undersøgelse, at de taler med deres børn om det tre gange om måneden eller sjældnere.
Undersøgelsen er lavet af en række organisationer, der står bag projektet “Genvej – til dit barns digitale liv”. Blandt dem er Forbrugerrådet Tænk.
– Vi kan se, at langt de fleste forældre rigtig gerne vil være der for deres børn i den digitale verden. Men samtidig med, at de siger det, er det ikke så mange, der særlig tit får talt med deres barn om, hvad der foregår i den digitale verden, siger Anja Philip, der er formand i forbrugerrådet.
– Det er jo et sted, hvor børn og unge er mange, mange timer hver dag. Så det er så vigtigt at få gang i samtalen, siger hun.
Der er i forbindelse med projektet oprettet sociale kanaler og hjemmesiden genvej.org. Her kan forældre få viden om en lang række emner og problematikker, som børn og unge kan støde på online.
Ifølge tidligere undersøgelser fra blandt andet Medierådet er det fåtal af gangene, et barn har oplevet noget ubehageligt på nettet, at de er gået til forældrene.
Og en undersøgelse fra 2021 fra Red Barnet har vist, at hvert fjerde barn er gået til deres forældre efter at være blevet udsat for en digital krænkelse. Det fremgår af pressemeddelelsen.
Derfor kan forældre gennem projektet få råd, viden og øvelser til nogle af de ting, som de sociale platforme rummer. Heriblandt mobning, digitale krænkelser, reklamer, ensomhed og digitale fællesskaber.
– Ligesom børn har brug for deres forældres hjælp til at kunne lære at gå over gaden, når der er grønt lys og stoppe for rødt, eller at klatrestativet skal være sikkert, er det på samme måde i den digitale verden, siger Anja Philip.
Hun tilføjer, at det allerbedste råd er at møde sit barn med åbenhed og nysgerrighed i samtalen.
Børns digitale liv er i fokus for tiden. Senest har et borgerforslag med titlen “stop tech-industriens kommercielle udnyttelse af danske børn og unge” fået mere end 50.000 underskrifter og skal dermed behandles i Folketinget.
Stillerne af forslaget ønsker blandt andet blokering af sociale medier for mindreårige, medmindre de har forældres godkendelse.
Ifølge en af initiativtagerne til borgerforslaget, læge og forfatter Imran Rashid, er det godt, hvis forældrene kan have en god dialog med deres børn.
Men han mener, at fokus bør være på, at børn i virkeligheden slet ikke må være på de fleste sociale medier, før de er over 13 år.
– Alligevel ved vi, at langt størstedelen af børn under 13 år har profiler på sociale medier. Det svarer lidt til, at man med øjne åbne øjne sender børn ud i trafikken, og så snakker med dem om, hvordan det var at blive kørt ned, når de har oplevet skadeligt medieindhold, siger Imran Rashid.
Det er Forbrugerrådet Tænk og Ole Kirk’s Fond, der står bag projektet i samarbejde med Red Barnet, Børns Vilkår, Mary Fonden og Medierådet for Børn og Unge.
/ritzau/