Udland

Optælling: Konservative bliver størst i græsk valg

Et nyt valgsystem og partiernes manglende vilje til samarbejde kan føre til en anden valgrunde, skriver avis.

Grækenlands konservative regeringsparti, Nyt Demokrati, har taget en solid føring ved søndagens parlamentsvalg.

Med 83 procent af stemmerne talt op har Nyt Demokrati foreløbig fået 40,8 procent mod 20 procent til det venstreorienterede parti Syriza.

Det viser den foreløbige optælling på det græske indenrigsministeriums hjemmeside.

Grækenlands 55-årige premierminister, Kyriakos Mitsotakis, siger i en tale på valgaftenen, at der er sket et “politisk jordskælv” i Grækenland. Og at grækerne har givet ham mandat til at danne en stærk regering.

– Valgresultatet er afgørende. Det viser, at Nyt Demokrati har fået folkets godkendelse til at regere stærkt og selvstændigt, siger Mitsotakis.

Den foreløbige optælling tyder på en langt større sejr til de konservative, end meningsmålingerne havde spået inden valget.

Men dog ikke en stor nok sejr til, at regeringspartiet kan få absolut flertal, skriver den græske avis Kathimerini.

Valgets tredjestørste parti ser ud til at blive det socialdemokratiske Pasok, der i den foreløbige optælling har fået 11,7 procent af stemmerne.

Dernæst følger det kommunistiske KKE med 7,1 procent.

Ændringer i de græske valgregler betyder, at det på forhånd var ventet, at intet parti ville få et absolut flertal.

Tidligere fik det største parti tildelt en “bonus” i form af 50 ekstra pladser i parlamentet, der har i alt 300 pladser. Det har hidtil betydet, at det største parti ofte kunne regere alene uden at indgå i koalition med andre.

Men sådan er det ikke længere.

Det parti, der får flest stemmer ved søndagens valg, kan enten forsøge at danne en koalitionsregering eller gå til anden og afgørende valgrunde.

I den runde skal et parti eller en valgalliance have mindst 50 procent af stemmerne for at vinde.

Og i den anden valgrunde er det muligt at sikre sig den bonus på 50 ekstra pladser, der kan give det største parti mulighed for at regere alene.

Ingen af de tre største partier har i løbet af valgkampen vist stor vilje til samarbejde.

Derfor anses det for sandsynligt, at der kommer endnu en valgrunde i slutningen af juni eller begyndelsen af juli, skriver Kathimerini.

Særligt økonomien har været i fokus i valgkampen.

Mitsotakis opfordrede på valgdagen de græske vælgere til ikke at sætte den økonomiske stabilitet over styr, som han og Nyt Demokrati tager æren for.

– Vi stemmer for vores fremtid, for flere og bedre job, for et mere effektivt sundhedssystem, sagde Mitsotakis blandt andet, da han tidligere søndag afgav sin stemme.

Men lederen af Syriza, tidligere premierminister Alexis Tsipras, mener derimod, at de økonomiske nøgletal skjuler en stigende fattigdom blandt almindelige grækere.

Han beskylder ifølge nyhedsbureauet AFP Mitsotakis for at love “bedre job og lønninger, mens middelklassen lever af fødevarekuponer”.

Meningsmålingerne havde på forhånd givet Mitsotakis og hans konservative parti et forspring over Tsipras og Syriza.

Lidt over 59 procent af vælgerne har stemt ved søndagens valg, viser tal fra Grækenlands indenrigsministerium. Valgstederne lukkede klokken 19.00 lokal tid (klokken 18.00 dansk tid).

Dermed er valgdeltagelsen lidt højere end ved seneste valg i 2019, hvor knap 58 procent af de græske vælgere stemte.

Omkring ti millioner grækere var stemmeberettigede ved søndagens parlamentsvalg.

/ritzau/

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker