Udland

Oppositionen i Tyrkiet kan ikke enes om fælles præsidentkandidat

Et af seks oppositionspartier vil have borgmestrene i Ankara og Istanbul som udfordrere til præsident Erdogan.

Den tyrkiske opposition kan ikke blive enig om en fælles kandidat, der kan stille op mod præsident Recep Tayyip Erdogan ved valget i maj.

Det oplyser det nationalistiske parti IYI’s leder, Meral Aksener.

Partiet har været en del af en koalition på seks partier, der har forsøgt at blive enige om en fælles kandidat.

Aksener siger på et pressemøde, at IYI havde foreslået borgmestrene i Istanbul og Ankara som kandidater. Men det blev afvist af de fem øvrige partier.

Hun tilføjer, at hun regner med, at borgmestrene vil leve op til deres ansvar. Tilsyneladende en opfodring til, at de stiller op som kandidater ved præsidentvalget.

De andre fem partier i alliancen er blevet enige om, at Kemal Kilicdaroglu, lederen af Det Republikanske Folkeparti, skal være den fælles kandidat, som stiller op mod Erdogan.

Kilicdaroglu siger, han ikke er så bekymret over manglen på enighed.

– Tag den med ro, alle sten vil falde på plads, siger han.

Erdogan har styret Tyrkiet i over to årtier med hård hånd, men denne gang ved valget i maj er han i fare for at miste sit flertal.

Et kæmpe jordskælv i Tyrkiet med over 44.000 dræbte, hvor hjælpearbejdet er forsinket, samt en meget høj inflation i landet trækker ned.

Dog er Meral Akseners afvisning af Kilicdaroglu som præsidentkandidat et alvorligt slag for oppositionens udsigter, når det gælder det kommende valg.

Det siger Anthony Skinner, som er politisk risikokonsulent, til AFP.

– Hun har rakt Erdogan en gave på et fad, siger han.

– For at maksimere sine chancer for sejr er oppositionen nødt til at lægge deres uenigheder til side – i det mindste midlertidigt – og arbejde ekstremt tæt for at udfordre den siddende magt, lyder det videre.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker