Udland

Op mod en million i Donbass bliver russiske statsborgere

Antallet af indbyggere i ukrainsk løsrivelsesregion, som søger om russisk statsborgerskab, er nu på 950.000.

Antallet af indbyggere i den ukrainske løsrivelsesregion Donbass, som har søgt om russisk statsborgerskab, er nu på omkring 950.000.

Det rapporterer det russiske nyhedsbureau Tass søndag.

– Over 770.000 indbyggere fra Donbass har allerede fået statsborgerskab, siger Viktor Vodolatskij. Han er medlem af det russiske parlaments underhus.

Han tilføjer, at mange fortsat henvender sig til de myndigheder, som behandler ansøgninger om russisk statsborgerskab.

Nyheden om statsborgerskab kommer på et tidspunkt med store spændinger i regionen.

Der hørtes søndag en række eksplosioner i området, som består af de to løsrivelsesrepublikker Lugansk og Donetsk. Der er i alt en befolkning på omkring 4,1 million i Donbass.

De russisk-støttede separatister i regionen meddelte fredag, at de ville evakuere 700.000 mennesker fra Donetsk. Ledere af de russisk-støttede separatister gav lørdag ordre til fuld militær mobilisering.

Alle mænd, som er i stand til at bære våben, blev bedt om at melde sig ved militæret.

De fleste indbyggere i regionen er russisktalende. Mange har desuden arbejdet for russiske virksomheder.

Ukraine siger, at de politiske ledere i Donetsk ikke er separatister, men russere, som er sat ind i området. Dette afviser Rusland.

Hvideruslands forsvarsministerium meddelte søndag, at Rusland og Hviderusland fortsætter en række fælles test af deres militære styrker.

Det sker i forlængelse af en omfattende fælles militærøvelse. Øvelsen skulle efter planen egentlig være afsluttet nord for Ukraine søndag, men fortsætter altså.

– Forlængelsen er vedtaget på grund af militære aktiviteter ved Ruslands og Hvideruslands grænser og eskalerende vold i Donbass, hedder i den hviderussiske erklæring.

/ritzau/AFP

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker