Erhverv

Onsdagens aktier: Bryggerier og FLSmidth trykket i nyt dyk til C25

Bryggerierne Carlsberg og Royal Unibrew var under pres på det danske aktiemarked onsdag, der startede med comeback efter tirsdagens tunge dukkert, men igen endte i rødt.

Tirsdag fik markedet sig en gevaldig forskrækkelse af højere end ventede inflationstal fra USA, der med et slag ændrede farven i både Europa og USA fra grøn til rød.

Onsdag pustede investorerne igen ud fra morgenstunden, men ud på dagen fik pessimismen igen overtaget, og C25-indekset faldt med 0,6 pct. til 1617,56.

– Det er stadig de dårlige nøgletal fra tirsdag, som markedet har det lidt svært med. Markedet kom kraftigt ned på baggrund af inflationstallene fra USA, og det er det, der stadig styrer det hele. Så vi danser lidt omkring udgangspunktet, siger Mads Zink, der er chefaktiehandler hos Danske Bank, til MarketWire.

Han forstår godt den kraftige reaktion, som blev udløst af inflationstallene tirsdag.

– Jeg kan godt forstå, at markedet blev lidt nervøst. Inflation er stadig den største bekymring for investorerne. Så det var ikke overraskende, at markedet faldt, og at det var de cykliske aktier, der blev hårdest ramt, siger chefhandleren.

– Det betyder formentlig, at Federal Reserve skal hæve renten kraftigt igen ved næste rentemøde. 75 basispoint virker til at være priset ind i markedet, men man kan heller ikke helt afvise 100 basispoint, fortsætter han.

BRYGGERIER PRESSET AF ENERGIUDSIGTER

Carlsberg var blandt dagens tabere i C25 med sit dyk på 1,8 pct. til 947 kr., og samtidig faldt Unibrew 2,3 pct. til 532,20 kr.

Det skyldtes en generel frygt for effekten af de stigende energipriser, der bredte sig onsdag.

Høje energipriser øger på den ene side omkostningerne hos bryggerierne, som det også gælder for mange andre sektorer, og en mulig rationering af energi synes også at være på bordet hos politikere i Europa.

Dertil kan lægges afledte effekter af energikrisen – og den høje inflation i det hele taget – eksempelvis gennem et ændret forbrugsmønster.

Berenberg-analytiker Javier Gonzalez Lastra peger ifølge Bloomberg News på, at Heineken og Carlsberg kan underpræstere givet deres større produktionsomfang i Europa.

JYSKE BANK STADIG GAVNET AF STIGENDE RENTER

Jyske Bank, der tirsdag var den eneste danske eliteaktie i grønt, klarede sig igen netop uden om uvejret og endte med et plus på 0,1 pct. til 429 kr. – igen som en af de bedst placerede C25-aktier.

Bankaktien har i lang tid været understøttet af stigende renter, og samtidig har Handelsbanken onsdag løftet sit kursmål for kollegaen til 600 kr. fra 500 kr. og løftet den langsigtede anbefaling til “outperform”.

Den gode udsigt for Jyske Bank ser Handelsbanken desuden på baggrund af bankens opkøb af netop Handelsbankens danske aktiviteter, der ventes godkendt inden årets udgang.

– Vi vurderer, at opkøbet af Svenske Handelsbanken Danmark vil løfte Jyske Banks nettoresultat med omkring 25 pct. i 2024 og med en fuld årlig effekt fra 2025, skriver Handelsbanken i et analysenotat.

Øverst endte Ørsted, der uden større selskabsspecifikke nyheder steg med 1,0 pct. til 732,10 kr.

CHR. HANSEN OG NOVOZYMES RAMT AF NEGATIVE ANALYSER

Blandt taberne onsdag var Chr. Hansen Holding og Novozymes.

Det skete, efter at begge modtog negative analysekommentarer fra amerikanske Jefferies, som har indledt dækning af førstnævnte og sænket anbefalingen af Novozymes.

For ingredienskoncernen Chr. Hansen ser Jefferies ikke umiddelbart nogen lys fremtid.

Derfor er analysedækningen blevet indledt med den negative anbefaling “underperform” og et kursmål på 380 kr., viser data fra Bloomberg News.

Aktien faldt med 1,7 pct. til 405 kr. onsdag.

Novozymes bakkede med 2,4 pct. til 406,60 kr. Enzymproducenten har af Jefferies fået sænket anbefalingen til “hold” fra “køb”, og samtidig har børshuset skruet kursmålet ned til 450 kr. fra 520 kr.

Allerværst i C25 gik det onsdag for ingeniørkoncernen FLSmidth, der faldt med 3,8 pct. til 184,30 kr.

.\˙ MarketWire

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 80 60 Marketwire, E-mail: finans@marketwire.dk , www.marketwire.dk

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker