Udland

Nyt tværnationalt hold når frem til rumstationen ISS

SpaceX-rumkapsel afleverer fire personer på Den Internationale Rumstation. Her skal de arbejde i et halvt år.

En rumkapsel fra selskabet SpaceX har fredag morgen forbundet sig med Den Internationale Rumstation (ISS).

Med om bord var to amerikanske astronauter, en russisk kosmonaut og en astronaut fra De Forenede Arabiske Emirater.

De indleder et seks måneder langt ophold på rumstationen.

Fartøjet, som de gik i dock med, går under navnet “Dragon Crew-6”. Det skete klokken 7.40 fredag morgen dansk tid, næsten 25 timer efter at de fire passagerer var lettet fra Nasa’s Kennedy Space Center i Cape Canaveral i Florida.

Sammenkoblingen skete, efter ISS og rumfartøjet havde fløjet synkront med cirka 28.000 kilometer i timen hen over den østlige side af Afrika. Det skete i 240 kilometers højde.

Det nye hold om bord på ISS skal bruge det næste halve år med at udføre over 200 eksperimenter og teknologiforsøg. Lige fra videnskabelig efterprøvning af, hvordan celler vokser i Rummet, til at undersøge hvordan brændbare materialer opfører sig under minimal påvirkning af tyngdekraften.

Derudover kommer de almindelige pligter om bord på rumstationen: Vedligeholdelse og reparationer af udstyret. Men også at gøre forberedelser til både at afsende og modtage nyt mandskab.

Det er den amerikanske erhvervsmand Elon Musk, der står bag både Tesla og SpaceX.

SpaceX har siden maj 2020 været med til at sende mennesker i kredsløb om Jorden.

De fire nye om bord på rumstationen er de to amerikanere Stephen Bowen og Warren Hoburg, russeren Andrej Fedjajev og Sultan al-Niyadi fra De Forenede Arabiske Emirater.

De er blevet modtaget af de syv, der lige nu er beboere på ISS. Disse syv skal senere denne måned vende tilbage til Jorden. Fire af dem i SpaceX-rumkapslen.

De tre sidste vender tilbage med et russisk Soyuz-fartøj. Det blev i sidste uge opsendt til rumstationen uden passagerer som erstatning for et tilsvarende fartøj, der fik en læk under tilkoblingen til ISS i december.

/ritzau/Reuters

Back to top button

Bruger du Adblocker?

Please consider supporting us by disabling your ad blocker