Wish-sagen: Farcen fortsætter
Miljøstyrelsen kalder det en dialog, ejerne kan ikke få øje på den.
“Direkte usandt”.
Sådan kalder Allan Feldt det, Miljøstyrelsen kalder en dialog og en vejledning om at få tusindvis af flasker med håndsprit gjort lovlige.
Miljøminister Lea Wermelin (S) er gået ind i sagen om tilbagekaldelsen af håndspritflasker fra virksomheden SEiMEi fra Nakskov.
I et brev til virksomheden skriver hun, at hun bedt Miljøstyrelsen om at hjælpe med at finde en løsning på problemet, der drejer sig om flaskerne – ikke spritten – der er blevet leveret i hundredtusindvis til butikker landet over.
Siden har det ikke været megen kommunikation mellem Miljøstyrelsen og SEiMEi.
“Tæt dialog”
Miljøstyrelsen oplyser i en mail til Newsbreak.dk, at den er i “tæt dialog med virksomheden omkring en løsning, der kan lovliggøre produktet”.
“Vi har i går (tirsdag. red.) vejledt virksomheden om, hvad der skal til for at lovliggøre produktet”, oplyser styrelsen.
Den sætning vækker ikke umiddelbart genklang hos Allan Feldt, der sammen med sin hustru Mette og en partner ejer SEiMEi.
– Det er direkte usandt. Vi venter stadig, siger han til Newsbreak.dk, men bekræfter, han er blevet kontaktet af Miljøstyrelsen.
En dialog vil han dog næppe kalde det.
– De har foreslået, vi hælder spritten om. Men da det er brandbart væske, kan det ikke lade sig gøre, fortæller Allan Feldt.
Siden har telefonen været tavs.
Sagen
Da verden blev ramt af corona gik produktion hos SEiMEi, der normalt producerer juice og sodavand, i stå. Fra det ene sekund til det andet.
Danmark løb hurtigt tør for håndsprit – og Mette og Allan vælger derfor at omlægge produktionen.
Firmaet havde den rette emballage – og kunne på den måde være med til at forsyne de håndsprithungrende danskere. Og bevare sin virksomhed og beholde sine 12 medarbejdere.
Den emballage er altså senere blevet omdrejningspunktet i en tilbagekaldelse af flaskerne med håndsprit, der stadig står i butikkerne.
“SEiMEi ApS har markedsført et hånddesinfektionsprodukt i en emballage, som kan vildlede forbrugerne, da flasken med ”WiSH Håndsprit 85%” i fremtoning og design af emballagen og etiketten efter Kemikalieinspektionens vurdering kan forveksles med fødevareprodukter”, stod der i afgørelsen, der som udgangspunkt er endelig.
Uvisheden
Nu venter Mette, Allan og deres partner på, at Miljøstyrelsen kommer med et udspil. Der gerne skal falde ud til deres fordel.
Gør den ikke det, kommer det til at koste et stykke over to millioner kroner at få flaskerne retur og destrueret.
Og højst sandsynligt virksomheden livet.
Det påvirker ægteparret.
– Helt ind i hjertet føler vi, vi gjorde noget, der var godt og rigtigt, har Mette Feldt tidligere sagt om beslutningen om at hjælpe de håndsprithungrende danskere.
En beslutning, der nu giver søvnløse nætter og en masse uafklarede spørgsmål.
– Vi er stadig kede af det og chok, siger Allan.
Newsbreak.dk har løbende omtalt sagen. Du kan læse mere her:
Miljøministeriet: Denne håndsprit ligner juice
Coronahjælp til danskerne kan koste virksomhed livet
Viceborgmester om ‘sprit-sag’: “Skandaløst”
Håndsprit-gate: Minister banker i bordet