WHO erklærer international nødsituation

Med WHO-alarm pålægges lande i verden at koordinere deres indsats mod den frygtede virussygdom

WHO erklærer international nødsituation: Foto: Nhac NGUYEN/Scanpix.
WHO erklærer international nødsituation: Foto: Nhac NGUYEN/Scanpix.
Offentliggjort Sidst opdateret

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærer det potentielt dødelige coronavirus for en international sundhedskrise.

Artiklen fortsætter under videoen

Verdenssundhedsorganisationens beslutning om at slå alarm kommer, efter at der har været flere bekræftede tilfælde af smitte mellem personer uden for Kina.

WHO’s reaktion pålægger lande rundt i verden at koordinere deres indsats mod sygdommen. Det skal ske efter WHO’s anvisning.

Det er et uafhængigt panel i WHO af 16 eksperter, der er kommet frem til at erklære virussygdommen en international sundhedskrise.

Men FN-organisationen ser ikke nogen grund til at lægge begrænsninger på rejser til og fra Kina eller indføre restriktioner på handel med Kina.

– WHO anbefaler ikke, ja faktisk modsætter man sig alle former for restriktioner, siger WHO’s leder, Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde i Geneve.

– Lad mig sige det klart. Denne erklæring er ikke en mistillidserklæring mod Kina.

Kina oplyste torsdag, at coronavirusset indtil nu har kostet 170 mennesker livet. Godt 7700 er smittede.

Virus spreder sig i Kina

Flere end 200 personer har fået lungebetændelse forårsaget af det nye virus. Tre mennesker er bekræftet døde.

Kinesiske myndigheder og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyser, at en ny type corona-virus er årsag til et udbrud af lungebetændelse i byen Wuhan i det centrale Kina.

Nogle eksperter siger, at det nye virus muligvis ikke er så dødeligt som andre varianter af corona-virusset. Det gælder eksempelvis sars, der dræbte næsten 800 mennesker på verdensplan under et udbrud, der ligeledes begyndte i Kina, i 2002 og 2003.

Men hidtil ved eksperterne meget lidt om det nye virus. Herunder hvor det stammer fra, og hvor let det kan overføres mellem mennesker.

Bliv klogere på udbruddet her:

Kendte tilfælde:

* Den 20. januar bekræfter de kinesiske myndigheder 139 nye tilfælde og et tredje dødsfald. De nye tilfælde inkluderer tre uden for Wuhan, heraf to i Beijing. Det er første gang, at det bekræftes, at virusset har spredt sig til andre kinesiske byer.

* Indtil den 20. januar er der flere end 200 bekræftede tilfælde af personer med lungebetændelse forårsaget af det nye virus. Deres symptomer omfatter feber, hoste og åndedrætsbesvær.

* Af de 198 patienter i Wuhan er tre døde, mens 25 er erklæret raske.

* Der er også bekræftet to tilfælde af det nye virus i Thailand. Det drejer sig om to kinesiske turister fra Wuhan. I Japan er virusset også bekræftet. Her er der tale om en japaner, som havde besøgt Wuhan.

Eksperter ved meget lidt om det nye virus:

* Kinas nationale sundhedskommission oplyser den 19. januar, at kilden til virusset ikke er fundet.

* Udbruddet er stærkt knyttet til et fiskemarked i Wuhan. Dog afviser nogle patienter, som er smittet med virusset, at de har været i nærheden af dette marked.

* Sundhedsmyndighederne siger, at der er intet klart bevis for, at virusset let smitter fra en person til en anden. Men myndighederne kan ikke udelukke risikoen for, at virusset smitter mennesker imellem.

* De kommunale myndigheder i Wuhan har tidligere oplyst, at et ægtepar blev smittet med virusset den 15. januar. Mens manden, der først blev syg, arbejdede på det omtalte fiskemarked, nægter hustruen, at hun har været på markedet.

Modforanstaltninger:

* Der er ingen vaccine mod det nye virus.

* Kinesiske myndigheder har øget kontrollen med virusset forud for det kinesiske nytår i slutningen af januar, hvor mange af landets 1,4 milliarder indbyggere vil rejse til deres hjembyer eller udlandet.

* Lufthavnsmyndighederne i USA såvel som i mange asiatiske lande, herunder Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea, har øget screeningen af passagerer fra Wuhan.

* WHO har sendt direktiver til hospitaler over hele verden for at beskytte mod virusset.

Kilde: Reuters/Ritzau

Kina oplyste torsdag, at coronavirusset indtil nu har kostet 170 mennesker livet. Godt 7700 er smittede.

Virussmitten er opstået i den kinesiske storby Wuhan.

Nået til USA

USA har haft det første tilfælde af smitte med coronavirus mellem to mennesker.

Det er sket i delstaten Illinois, oplyser de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Der er tale om en kvinde, der har været i Kina, som har smittet sin mand efter hjemkomsten.

Parret er i 60’erne.

Dermed er i alt seks amerikanere blevet smittet af det frygtede virus.

Danskere flyves ud

En håndfuld danske borgere forventes at flyve fra den kinesiske by Wuhan torsdag aften dansk tid med kurs mod Danmark.

Meldingen kommer, cirka et døgn efter at Udenrigsministeriet meddelte, at det ville sende et hold fra ambassaden i Beijing til Wuhan for at hjælpe danskere hjem.

– Vi håber på at få de første danskere ud af Kina inden for de næste par timer, siger direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen torsdag aften ved 20.30-tiden.

Udenrigsministeriets Borgerservice har kontakt til i alt 21 borgere i området. Der er tale om danske statsborgere og mennesker, som har permanent opholdstilladelse i Danmark.

Ud af de 21 skal 15 personer hjælpes til Danmark, oplyser Erik Brøgger Rasmussen.

For at få lov til at forlade Kina skal de dog gennemgå et sundhedstjek i lufthavnen i Wuhan.

Stammer fra dyr

Det formodes, at coronavirus 2019-nCov stammer fra dyr ifølge CNN Health. Det menes også, at det eller de mennesker, der først blev smittet med coronavirus 2019-nCov er blevet smittet direkte af et dyr.

Symptomer på coronavirus 2019-nCoV:

– Feber
– Tør hoste
– Besværet vejrtrækning
– Åndenød

Sådan undgår du at blive smittet af coronavirus 2019-nCoV

Der er flere ting, du kan gøre brug af som præventive midler for at mindske risikoen for at blive smittet med coronavirus 2019-nCoV.

WHO opfordrer alle til at vaske hændergrundigt både med vand og sæbe, men også med desinficerende midler. Når du nyser eller hoster, skal du holde dig for munden eller næsen med albuen eller papir, derefter skal du smide papiret væk og vaske hænder. 

Powered by Labrador CMS