Vred dyrlæge: -Vi kan ikke bare se på
Dyrlæger mener, at aflivningen tangerer dyremishandling.
Af:Claus Jessen
– Nu er der tale om mink. Men hvis det havde været hundehvalpe, som var blevet aflivet på samme måde, så havde helvede jo været løs, siger Sisse Holm-Thomsen til Newsbreak.dk.
Dyrlæge Sisse Holm-Thomsen fra Munkebo på Fyn er initiativtager til, at 78 dyrlæger fra hele landet nu gør oprør mod den måde, som ansatte i Fødevarestyrelsen har aflivet mink på i Nordjylland.
– Vi kan som dyrlæger ikke bare se stiltiende på, hvordan aflivningen af mink for øjeblikket foregår i Danmark. Derfor har vi foretaget politianmeldelsen mod Fødevarestyrelsen.
Den blev indleveret til Nordjyllands Politi torsdag eftermiddag.
Ikke gjort med omhu
Ifølge anmeldelsen er der blandt andet flere bekræftede tilfælde, hvor “minkene efter transport til destruktion har været levende når de er læsset af ved forbrændingen, dette må tolkes som at der ikke er udvist omhu og samvittighedsfuldhed og at aflivningen ikke er udført uden at påføre dyrene unødig lidelse”.
Dyrlægerne mener generelt, at aflivningen i flere tilfælde har tangeret regulær dyremishandling.
– Vi kan som stand ikke bare se på, at dette her foregår. Det er en skærpende omstændighed, at det er en offentlighed myndighed, der efter vores mening bryder loven.
Er du opmærksom på, at jeres anmeldelse kan sætte fødevareministeren under yderligere pres?
– Det har jeg ikke lige tænkt på. Det kan det vel. Men så er det sådan, at det må være, siger den fynske dyrlæge.
Pres fra oven
Dyrlæge Sisse Holm-Thomsen understreger, at hun med initiativet ikke ønsker at gå til angreb på enkeltpersoner i Fødevarestyrelsen.
– De enkelte dyrlæger i styrelsen er jo hårdt presset ovenfra. Der ligger et tungt pres på de ansatte for at få aflivet minkene hurtigt. Men man bliver altså nødt til at gøre arbejdet omhyggeligt og stille og roligt.
– Jeg forstår også godt, at man gerne vil aflive minkene, fordi de udgør et stort smittereservoir. Men som dyrlæger bliver vi nødt til at forholde os til procedurerne, fastslår Sisse Holm-Thomsen overfor Newsbreak.dk.