Voldsomt forstyrrende sygdom rammer mindst hver tiende kvinde

Mere end hver tiende kvinde oplever i løbet af livet at blive ramt af en stofskiftesygdom, hvilket typisk er meget indgribende. 51-årige Henriette Christensen har kæmpet med sin sygdom i 15 år - men kun vidst det i tre.

Offentliggjort Sidst opdateret

Svedeture, smerter i underlivet, uregelmæssige blødninger samt udtalte søvnforstyrrelser. Denne forfærdelige sygdom rammer mindst hver tiende kvinde i Danmark.

Det er blot nogle af de mange symptomer, som en stofskiftesygdom kan føre med sig.

Ny forskning viser, at stofskiftesygdomme i høj grad rammer kvinder – og faktisk bliver mindst hver tiende kvinde ramt af svære symptomer i den forbindelse.

51-årige Henriette Christensen fra Thyholm i det nordvestjyske er en af dem, der er hårdt ramt.

Har haft sygdommen i mindst 15 år

– Jeg opdagede det for tre år siden, men jeg har faktisk haft en ubehandlet stofskiftesygdom i mindst 15 år. Vi har kunnet gå tilbage i gamle blodprøver, som jeg fik taget dengang. Der kan vi se, at allerede dengang var mit stofskifte for lavt, fortæller Henriette Christensen.

Hun arbejder som jobkonsulent – men har været udfordret i forhold til at kunne passe sit fuldtidsjob.

– Jeg kan bare ikke det samme mere, som jeg kunne tidligere. Den her sygdom kræver virkelig mange ressourcer, og jeg skal i den grad planlægge min tid, påpeger Henriette Christensen over for Newsbreak.dk.

Hun lider af en lang række symptomer, som bare gøre hverdagen til lidt af en kamp.

Medicinen fjerner ikke smerterne

– Jeg har jo haft det skidt i mange år, uden rigtig at vide, hvad det handlede om. Og det er blevet markant værre de seneste år, hvor jeg så heldigvis har fået stillet en diagnose. Men jeg lider meget af hedeture og muskelsmerter, forklarer Henriette Christensen, der er mor til fire børn.

Hun har fortsat sin ægløsning og menstruation, og i disse perioder bliver symptomerne også mærkbart værre.

– Det er virkelig skidt, og der er ligesom bare ikke rigtig noget, der hjælper. Jeg får naturligvis medicin, og det hele ville sikkert være endnu mere voldsomt, hvis jeg ikke fik det. Med medicinen fjerner på ingen måde smerterne eller symptomerne. Slet ikke, erkender Henriette Christensen.

Skal planlægge i langt højere grad

Den 51-årige kvinde er også nødt til i langt højere grad at planlægge, hvad hun foretager sig i sociale sammenhænge.

– Min medicin går ikke godt i spænd med alkohol, og hvis jeg skal til et middagsselskab eller noget, så skal jeg enten springe medicinen over den dag, eller lade være med at drikke et glas vin. Det er da  irriterende, at skulle forholde sig til det også, fortæller hun.

Henriette Christensen har – efter hun selv blev opmærksom på stofskiftesygdommen – fundet ud af, at en hel del kvinder i hendes nære netværk lider af samme sygdom.

– Det er faktisk lidt vildt, som man opdager, hvor mange der har symptomer i forbindelse med stofskiftet. Og hvor ofte det skyldes overgangsalderen, det er jo helt vildt.

Er bekymret for sin jobmæssige fremtid

Hun er naturligvis bekymret for fremtiden, fordi der ikke er meget, som tyder på, at sygdommen lige pludselig vil lette.

– Det er ikke blevet værre på det seneste, men det er bestemt heller ikke blevet det modsatte. Jeg har hørt flere steder, at de her symptomer ikke nødvendigvis ophører, bare fordi man kommer ud af overgangsalderen. Desuden aner jeg jo heller ikke, hvornår jeg kommer ud af den. Min mor og min mormor brugte en halv snes år på at være i overgangsalderen, så det forsøger jeg at ignorere, for det er da ikke ligefrem en trøst at tænke på, forklarer Henriette Christensen.

Hun arbejder selv med folk, der er i fleksjob, og hun kunne sagtens være nervøs for, at hun ikke på sigt kan blive ved med at arbejde på fuld tid.

– Og det er skidt, for jeg har rigtig meget identitet i mit arbejde, men der er flere og flere ting, som jeg ikke længere kan, erkender Henriette Christensen.

Har et godt samarbejde med sin læge

Eksempelvis har hun lige solgt sin hest, hvilket gjorde virkelig ondt.

– Jeg har haft hest i mere end 40 år, så det var ikke noget, jeg gjorde med min gode vilje. Men det nytter omvendt ikke noget, når jeg skal have hjælp til at stige op på hesten, fortæller hun.

Henriette Christensen har heldigvis et godt samarbejde med sin læge, og har aldrig skulle kæmpe for at overbevise ham om, hvad det handler om.

– Det hører jeg, at der er andre, der har udfordringer omkring, og det siger lidt om, at sygdommen stadig er nedprioriteret, og noget man ikke nødvendigvis behøver at tale højt om. Men det vil jeg gerne, for det er vigtigt, at vi holder fokus på det her, påpeger Henriette Christensen.

En yderst overset folkesygdom

– Og så skal lægerne sørge for at symptom-behandle, og ikke bare kigge blindt på blodprøvetallene. Det er altså ret vigtigt, understreger hun, der har sat sig meget ind i stofskiftesygdomme og symptomer. Henriette Christensen håber, at der snart sker noget mere på den front.

På Odense Universitetshospital (OUH) er et hold af læger og forskere i gang med at se på området.

– Det er den oversete folkesygdom, for der er mere fokus på hjerte- og kræftsygdomme. Stofskiftesygdomme hører man ikke ret meget om, og det på trods af, at så mange lider af det. Både med kendte symptomer, men også uden at vide det, fortæller Steen Bonnema til TV2 Fyn.

Han er overlæge og klinisk lektor på OUH.

Det hele handler om skjoldbruskkirtlen

Landsforeningen Thyroidea fortæller på sin hjemmeside om de forskellige stofskifte-relaterede sygdomme.

Her oplyses det, at skjoldbruskkirtlen har en meget afgørende betydning for ens stofskifte, på trods af, at kirtlen vejer under 35 gram på et voksent menneske.

Skjoldbruskkirtlen producerer en række hormoner, som sørger for kroppens energiomsætning. De er med andre ord livsvigtige for mennesket.

Værdien af de tre hormoner kan kontrolleres via en blodprøve, som alle praktiserende læger kan foretage, og disse værdier viser, om stofskiftet er normalt, for højt eller for lavt.

Vil gerne have indført faste blodprøver

– Jeg kunne ønske, at alle fik taget sådan en kontrol-blodprøve, for det kunne betyder rigtig meget for mange. Var jeg blevet kontrolleret for 15 år siden, så ville jeg jo allerede dengang have fået stillet diagnosen, forklarer Henriette Christensen, som opfordrer til, at en stofskifteblodprøve bliver en del af et normalt helbredstjek hos ens læge.

For både for lavt og for højt stofskifte gælder det, at det oftest udvikles gradvist over lang tid.

Symptomerne er meget forskellige fra patient til patient, og alle patienter har langt fra alle symptomer. Samtidig er det forholdsvis generelle symptomer , og den gradvise udvikling gør, at man måske ikke altid er opmærksom på, at der kan være tale om en stofskiftesygdom.

Også det ville en tidlig blodprøve kunne ændre ved.

Powered by Labrador CMS