Voksende trend: Fejr de små sejre i livet
I hverdagen er der mange små ting, der kan fejres, såsom en løbetur uden pause eller en god nats søvn. En spirende trend kalder dem "minorstones"
En afsluttet uddannelse, et bryllup eller familieforøgelse er nogle af livets store begivenheder, som vi ofte markerer og fejrer med stor glæde.
Men livet har også en masse små øjeblikke, der kan fejres. Det kan være kæledyrets fødselsdag eller personlige bedrifter som at løbe fem kilometer uden pause.
En trend, der er begyndt at vinde frem, er at fejre de såkaldte "minorstones", der er en afledning af det engelske "milestones", som betyder milepæle. Det viser det årlige trendstudie kaldet Pulse fra medie- og marketingvirksomheden Dentsu.
Halvdelen gør det
Halvdelen af de adspurgte danskere svarer, at de fejrer de små sejre i hverdagen, fordi der er langt mellem fejringen af de store milepæle i livet. Undersøgelsen er baseret på blandt andet dataanalyse og spørgeskemaundersøgelser, som analyseinstituttet Bilendi har gennemført.
Ifølge strategidirektør i Dentsu Julie Daugaard kan en af forklaringerne på den stigende trend netop være, at der går længere tid mellem de større begivenheder.
- Flere unge vælger sabbatår, så de bliver færdiguddannet senere. Vi får færre børn, og vi får dem senere, og vi bliver også gift senere, hvis vi overhovedet bliver gift, siger Julie Daugaard.

Opnåelige personlige bedrifter
- Måske er det derfor, at nogle vælger at flytte fokus fra de store milepæle til mere opnåelige, personlige bedrifter, som man selv er herre over.
Andre eksempler på minorstones kan være, at man er gået i seng til tiden eller stået op uden at udsætte alarmen.
Behovet for flere fejringer i hverdagen kan ifølge Julie Daugaard også skyldes, at nogle forbrugere føler en mørk sky hænge over sig.
- Gennem et stykke tid har vi set, at danskerne er bekymrede for nutiden og fremtiden. Det startede under coronapandemien, så kom prisstigningerne, og senest har vi usikkerheden om USA's præsident, Donald Trump, siger hun.
Drevet af markedsføring
Danmarks Statistiks indikator for forbrugertillid er i februar opgjort til minus 14,5 mod minus 11,7 i januar.
Indikatoren viser, hvordan befolkningen ser på den nuværende og fremtidige økonomiske situation for både familien og Danmark.

Men en trend kan også være drevet af markedsføring. Det fortæller Mads Kæmsgaard Eberholst, som er medieforsker og lektor på Roskilde Universitet.
- Sommetider opstår trends, fordi der er virksomheder, som ønsker det. Andre gange kan det være en samfundspåvirkning, siger han.
- Umiddelbart kan minorstones ses som gammel vin på nye flasker. Positivitet og opløftende historier har længe haft en plads på sociale medier.
Et yderligere skub
Mads Kæmsgaard Eberholst vurderer, at når vi omtaler noget som en ny trend, kan det være med til at forstærke populariteten og give trenden et yderligere skub.
- Men der er ingen tvivl om, at der er en tendens til, at forbrugere griber fat i og dyrker de ting, de selv kan kontrollere, siger han og uddyber:
- Samtidig vender man blikket væk fra det, man ikke kan kontrollere, såsom Donald Trump, klimakrisen og meget mere.
Ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst har sociale medier desuden ændret deres forretningsmodel og løbende opprioriteret det almindelige indhold frem for det ekstraordinære.