Virusfrygt aflyser berømt festival

Den populære SXSW-festival i Texas, der sidste år tiltrak 400.000 deltagere, aflyses af frygt for coronavirus.

Her ses Bruce Springsteen under en tale ved festivalen South By Southwest (SXSW) i Austin, Texas, i 2012. Foto: Julia Robinson/Reuters
Her ses Bruce Springsteen under en tale ved festivalen South By Southwest (SXSW) i Austin, Texas, i 2012. Foto: Julia Robinson/Reuters
Offentliggjort Sidst opdateret

Den berømte festival South By Southwest (SXSW) i den amerikanske delstat Texas bliver aflyst.

Beslutningen begrundes med frygten for, at det smitsomme coronavirus skal sprede sig på festivalen.

Det oplyser arrangørerne bag festivalen sent fredag aften dansk tid.

Artiklen fortsætter under videoen

Ved SXSW, der er en festival for musik, film og teknologi i Austin, deltog der sidste år 400.000 personer.

Aflysningen kommer, mens bekymringen i USA vokser for smittespredning ved kultur- og sportsarrangementet, som tiltrækker mange deltagere.

– Bystyret i Austin har aflyst SXSW i marts, skriver arrangørerne i en pressemeddelelse.

– SXSW vil troligt følge bystyrets anvisninger.

Brød ud på marked

Hele miseren om den berygtede coronavirus 2019-nCoV startede i slutningen af 2019, da verdenssundhedsorganisationen, WHO, blev alarmeret om flere udbrud af lungebetændelse i Wuhan i Kina.

Til stor bekymring for organisationen var der ikke andre eksisterende virusser, der mindede om den, der lå bag udbruddene af lungebetændelse. Det bekymrende var, at det var svært at danne sig et overblik over, hvilken effekt virussen har på mennesker, hvis den er ukendt.

Den 7. januar 2020 var der dog gennembrud i sagen om coronavirus 2019-nCoV, da kinesiske myndigheder havde identificeret virussen til at være en coronavirus. Virussen blev på daværende tidspunkt sat i familie med SARS og MERS, som er nogle af verdens farligste sygdomme. Her modtog virusset også navnet coronavirus 2019-nCoV.

Borgmesteren i Austin, Steve Adler, oplyste fredag på et pressemøde, at han har erklæret en lokal undtagelsestilstand i byen.

Samtidig oplyste han, at han havde “udstedt en ordre, som omgående aflyser South By Southwest i år”.

Festivalen skulle efter planen være afholdt fra 13. til 22. marts, selv om store virksomheder som Netflix, Apple og Amazon allerede havde meldt afbud.

Det er første gang i 34 år, at festivalen ikke bliver afholdt.

Få smittet i Texas

I Texas har der indtil videre været bekræftet en håndfuld personer, der er smittet med coronavirus. I USA er flere end 200 smittet.

Tidligere på ugen lød meldingen i Austin ellers, at der ikke var “nogen beviser for, at det ville øge sikkerheden i samfundet, hvis SXSW eller andre store forsamlinger blev aflyst”.

Men ifølge arrangørerne har “situationen ændret sig hastigt”.

– Vi forstår situationens alvor for alle de kreative personer, som bruger SXSW til at fremme deres karrierer, skriver arrangørerne.

– Vi undersøger alle muligheder for at rykke festivalen til et andet tidspunkt og arbejder på at skabe en online SXSW-oplevelse så hurtigt som muligt for årets deltagere.

Kronprinsessen til festival

Sidste år var Danmark repræsenteret ved festivalen af blandt andre kronprinsesse Mary, EU-kommissær Margrethe Vestager og arkitekten Bjarke Ingels.

Derudover gjorde det danske band Alphabeat comeback på festivalen sidste år.

Flere bands er tidligere blevet spottet på SXSW og har senere indgået pladekontrakter med internationale selskaber. Eksempelvis den danske sangerinde Mø.

Ny retningslinjer:

Sikkerhedsniveauet i rejsevejledninger for hele verden er hævet, så rejsende som minimum skal være ekstra forsigtige i udlandet, oplyser Udenrigsministeriet fredag aften. I alle rejsevejledninger for hele verden er sikkerhedsniveauet hævet til minimum gult.

Det betyder, at man skal være ekstra forsigtig, men det betyder ikke, at rejser til de pågældende områder frarådes.

Når Udenrigsministeriet anbefaler rejsende at udvise ekstra forsigtighed i alle lande, er det for at forebygge yderligere smitte i Danmark. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig lød opfordringen på at aflyse – eller afholde uden publikum – arrangementer med over 1000 personer.

Det betyder blandt andet, at lørdagens melodigrandprix bliver uden publikum.

Ingen steder er fri

Erik Brøgger Rasmussen, som er direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet, siger til TV2, at der ikke er et sted i verden, hvor der ikke foregår noget, som er relateret til coronavirus.

– Nogle steder er der risiko for smitte, andre steder er der rejserestriktioner lige som her. Der er ikke noget sted på kloden, hvor man ikke skal tænke over det. Det handler ikke kun om at tælle, hvor mange syge der er, det er bredere end det, siger han til TV2.

Sundhedsstyrelsens anbefaling om at blive hjemme, når man kommer retur til Danmark, gælder dog kun for områder, der er markeret røde eller orange i ministeriets rejsevejledninger.

Hvor mange er smittet med coronavirus

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

John Hopkins University overvejer desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

Globalt er knap 101.800 personer smittet med coronavirus. Virusset har kostet omkring 3700 mennesker livet på verdensplan.

Undgå coronavirus

Der er flere ting, du kan gøre brug af som præventive midler for at mindske risikoen for at blive smittet med virussen.

WHO opfordrer alle til at vaske hændergrundigt både med vand og sæbe, men også med desinficerende midler. Når du nyser eller hoster, skal du holde dig for munden eller næsen med albuen eller papir, derefter skal du smide papiret væk og vaske hænder. 

For at undgå smitten skal du holde dig fra personer, der har feber eller hoster. Hvis du selv oplever feber, hoste eller besværet vejtrækning, der kan være symptomer på coronavirus 2019-nCoV, skal du søge læge.

Powered by Labrador CMS