Virksomheder dropper at tage lærlinge

Et stort flertal af de private virksomheder tager slet ikke lærlinge, viser en ny analyse. Foto: Colourbox/PHOTOPQR/L”ALSACE
Offentliggjort Sidst opdateret

Alt for få af landets virksomheder tager lærlinge under vingerne, skriver Politiken.

Ud af 60.000 private virksomheder havde kun 26 procent en lærling ansat i første kvartal af 2013, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

– Det er godt nok utroligt. Vi taler om, at 44.000 af virksomhederne ikke har haft én eneste lærling ansat på det tidspunkt. Virksomhederne tager ikke del i ansvaret for at uddanne fremtidens faglærte. Der er et stort potentiale, der går spildt her, fordi virksomhederne flygter fra deres ansvar, siger Mie Dalskov Pihl, senioranalytiker i AE, til Politiken.

Ifølge Undervisningsministeriet står 13.200 elever på erhvervsskolerne uden en praktikplads i en virksomhed. Det er det højeste tal i ti år, og ifølge prognoser fra AE vil det betyde, at virksomhederne i 2020 kommer til at mangle cirka 30.000 faglærte. Morten Ryom, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation, er “vitterligt bekymret”:

– Virksomhederne i dag er bare så ufattelig dårlige til at tage lærlinge ind, men de kommer til at mangle dem senere, siger Morten Ryom til Politiken.

Det er da også en “kæmpe udfordring”, at der ikke oprettes nok praktikpladser, erkender uddannelseschef i Dansk Erhverv Svend Berg over for Politiken. Også selv om analysen ikke tager højde for, at der kan være virksomheder, der ikke er godkendt til at have en lærling.

– Vi bliver nødt til at stille flere praktikpladser til rådighed, end vi gør i dag. Men vores klemme er, at meromsætningen ikke følger med i øjeblikket. Og så løber man ikke straks ud i et ansættelsesforhold, man er bundet af i tre år. Vi tør ikke, siger han til Politiken.

Manglen på pladser er opstået, selv om færre unge søger erhvervsuddannelserne. I i år valgte 19,6 procent af eleverne fra folkeskolen at søge en erhvervsuddannelse, i 2001 var det knap 32 procent. Og netop de manglende praktikpladser er en af de primære årsager til, at skolerne har oplevet så stort frafald de seneste år, siger Torben Pilegaard Jensen, forskningsleder ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, til Politiken.

Undervisningsordfører i Venstre Peter Juel Jensen kalder de nye tal “alarmerende”:

– Men vi kan ikke tvinge virksomhederne. Jeg har dog en klar forventning om, at de virksomheder, der har omsætning til at tage lærlinge ind, gør det, siger han til Politiken.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) vil heller ikke tvinge virksomhederne til at tage flere lærlinge. “Jeg har ikke set gode eksempler på, at man kan få flere praktikpladser af tvangskvoter. Virksomhederne kan godt gøre en større indsats for at skabe flere praktikpladser. Vi står i en situation, hvor vi er på vej ud af krisen, og så bør det også være muligt for flere virksomheder at tage elever i praktik”, siger hun til Politiken.

Powered by Labrador CMS