Vintertid i dag: Dette kan koste dig kassen
Har du helt styr på p-skive og hfi-relæ? Så ved du, hvad du skal bruge søndagen på.
Ved du hvad klokken er?
De fleste ure stiller efterhånden sig selv – så måske er du ikke så meget i tvivl om lige præcis det spørgsmål.
Men det var altså i nat, Danmark gik fra sommertid til vintertid. Eller normaltid, som det i bund og grund er.
Er du klar over, at lige præcis på ét plan kan den time komme til at koste dig dyrt?
Skal stille manuelt
Der er desværre mange bilister, som glemmer uret i bilen, og det kan betyde, at de får indstillet p-skiven forkert, når de parkerer.
Det er også langt fra alle, der er opmærksomme på, at den elektroniske p-skive, i modsætning til mobiltelefonen, ikke indstiller tiden af sig selv.
Ærgerlige udgifter
At komme hen til sin bil og blive mødt af en p-afgift under vinduesviskeren er ikke bare træls. Det er møghamrende træls. Så for at bidrage til at forebygge sådan en oplevelse.
– Vores job er at fjerne eller mindske misbruget af p-pladserne dér, hvor vi er blevet bedt om at føre opsyn. Det kan vi kun gøre ved at tjekke, om bilernes p-skiver er indstillet rigtigt. P-vagterne har kun bilens p-skive at forholde sig til, når de skal kontrollere, om en bil har ret til at holde på p-pladsen, sagde direktør hos Q-Park Alex Pedersen i 2019 i en pressemeddelelse.
Husk også dette – det kan redde liv
De fleste har sikkert hørt ordet HFI-relæ. Eller RCD, måske endda HFPI.
Du ved sikkert også, hvad det er; nemlig et relæ, der slår strømmen fra, hvis der er fejl i dit hjems elinstallation eller et af dine elapparater. Men vidste du, den afbryder, der sikker i dit relæ skal tjekkes jævnligt?
Ellers kan det blive dyrt. Ifølge Sikkerhedsstyrelsen så alvorlig, at den i værste fald kan koste menneskeliv, da den kan forhindre et dødeligt stød.
I galleriet over artiklen kan du se, hvad du skal gøre for at tjekke dit relæ.
Vintertid er en sjov størrelse
- Vintertid findes slet ikke. Det er derimod sommertid, der er en nyopfindelse. Det, vi kalder vintertid, er rent faktisk bare normaltid.
- Forskning viser, at skiftet mellem normal- og sommertid kan resultere i koncentrationsbesvær, indlæringsvanskeligheder og i sidste ende hjerteproblemer.
- Det er en myte, at hjortene er mere udsatte i trafikken på vejene, når vi går til og fra sommertid. Det viser en undersøgelse om påkørsler af større dyr, især hjorte, som DCE, Aarhus Universitet har lavet for Naturstyrelsen.
- I alt er det omkring 70 lande, der hvert år skifter mellem vinter- og sommertid.
- Foreningen “Landsforeningen mod sommertid” kæmper aktivt for igen at afskaffe skiftet.
Ifølge NRGI slå relæet fra, når:
En person rører ved noget, der er strømførende, og samtidig har forbindelse til jorden, eller
Når noget, der er strømførende, får kontakt til en jordforbindelse. Det kan ske, når der er en fejl på en vaskemaskine eller andre hvidevarer, hvor metallet (chassiset) er forbundet til en jordledning
Giv relæet opmærksomhed
Dit relæ skal dog have noget opmærksomhed. Og gerne ret ofte, skriver Sikkerhedsstyrelsen, der også har et bud på, hvordan du kan huske at tjekke dit relæ:
Simpelthen når der skiftes fra vintertid til sommertid – og omvendt.
Sikkerhedsstyrelsen opfordrer til, udover det halvårlige tjek, at få relæet efterset, hvis det er mere end 10 år gammelt.
“Du skal i så fald kontakte en autoriseret elinstallatørvirksomhed. Det kræver en autorisation at arbejde på den faste installation, og eltavlen og RCD’en er en del af den”, skriver Sikkerhedsstyrelsen.
Her falder vintertid
Og husk: Det er altid når klokken slår 03 om natten, at uret skal drejes en time tilbage – til klokken 02.
Vintertid 2017: 29. oktober 2017
Vintertid 2018: 28. oktober 2018
Vintertid 2019: 27. oktober 2019
Vintertid 2020: 25. oktober 2020
Vintertid 2021: 31. oktober 2021
Vintertid 2022: 30. oktober 2022
Vintertid 2023: 29. oktober 2023
Vintertid 2024: 27. oktober 2024
Vintertid 2025: 26. oktober 2025
Vintertid 2026: 25. oktober 2026