Vindstille vejr kan snyde: Fortsat risiko for revlehuller

I sidste uge var det især revlehuller ved den jyske vestkyst, der skabte travlhed.
Offentliggjort Sidst opdateret

Sidste uges flotte sommervejr og varme badevand gjorde strandene til et populært udflugtsmål. Det skabte stor travlhed hos TrygFondens Kystlivredning, som bemander 36 strande og havnebade i Danmark.

I ugens løb gennemførte livredderne syv livreddende aktioner, hvor i alt 13 mennesker vurderes at have været i livsfare – de ti af dem, fordi badegæsterne blev fanget i revlehuller langs vestkysten.

Her endte det heldigvis godt, men længere nordpå ved Houvig, hvor der ikke var livreddere, mistede en 47-årig mand livet, og en tysk familie blev reddet af en badegæst, som svømmede ud med en redningskrans. Barn og mor måtte efterfølgende flyves til Rigshospitalet med helikopter.

Det er bølger – ofte fra pålandsvinden – der får revlehuller til at opstå og sætter gang i den udstrømning, der kan trække folk til havs. Pålandsvinden ser ud til at fortsætte et godt stykke ind i denne uge. Derfor opfordrer TrygFonden Kystlivredning fortsat til, at badegæsterne er særligt opmærksomme på risikoen for revlehuller.

– Forholdene kan være lumske, og det, der ser fredeligt ud på overfladen, kan pludselig blive livsfarligt. Det så vi med al tydelighed, da vores livreddere inden for ganske få timer måtte rykke ud fire gange for at redde i alt 12 personer, som var blevet fanget i revlehuller ved Henne Strand. Det er vigtigt, at folk læser vinden og vandet og orienterer sig om de lokale forhold, inden de svømmer ud, og det bedste vil altid være at søge hen mod strande, der er bemandet med livreddere, siger René Højer, områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

Han understreger samtidig, at der ved livredderposterne er sat rød-gule flag op på stranden, som markerer den primære zone, der overvåges af livredderne. Her har livredderne undersøgt bundforholdene og vurderer løbende, om det er forsvarligt at bade. Derfor anbefaler TrygFonden Kystlivredning, at man bader mellem flagene.

Lad dig ikke snyde af vindstille vejr

Selvom pålandsvinden er mild, kan der godt være risiko for revlehuller. For det er ikke vinden i sig selv, men bølgerne, der forårsager revlehullerne og den udadgående strøm.

– Vi oplever mange strandgæster, der fejlagtigt tror, at når bare det ikke blæser, er der ingen aktive revlehuller. Det er forkert. For selvom der ikke er vind, kan der sagtens være bølger. De kan komme som dønninger fra en storm ude på åbent hav, og det er bølgerne, der skaber revlehullerne, siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Ud over de syv livreddende aktioner gennemførte TrygFonden Kystlivredning i sidste uge 577 almindelige førstehjælpsindsatser, 1.039 forebyggende indsatser samt 6.182 oplysende indsatser.

Sådan kan du genkende et revlehul

I revlehullet er der mindre bølgebrydning end på revlerne dvs. mindre hvidt skum. Man kan eventuelt også se en udadgående strøm af vand og skum i overfladen.

Sådan kommer du ud af et revlehul

1.    Kæmp ikke imod.
2.    Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned.
3.    Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

Livreddende aktioner i uge 31

Henne Strand

Livredderne blev alarmeret af andre badegæster, da en mor og to børn var set i problemer flere hundrede meter nord for det område, livredderne overvåger. Moren og børnene var gået ud for at bade på revlen, hvor strømmen havde ført dem hen i et kraftigt revlehul, hvor de pludselig ikke længere kunne bunde.

De blev trukket ud af de udadgående strømme, og da livredderne kom ud til dem omkring 100-150 m. fra kysten, var alle tre i panik. Børnene råbte om hjælp, mens moren havde så svært ved at svømme, at hun ikke havde overskud til at råbe.

Alle tre bliver reddet i land med redningsbåden.

En times tid senere, mens to af livredderne var ude for at undersøge strømforholdene nærmere, indkom en ny alarmering fra den tilbageværende livredder i tårnet. En far og en lille dreng på mellem 8-10 år var set i problemer nogenlunde samme sted. Drengen kunne ikke bunde og ikke svømme. Faren havde fat i drengen, men måtte også selv kæmpe for at holde sig oppe, hver gang bølgerne kom. Drengen blev reddet i land med redningsbåd, mens faren selv kunne svømme ind til bredden.

Senere samme dag kom livredderne en tysk familie til undsætning. Her var mor, far og to børn på 8-10 år gået ud på revlen for at lege med et boogie-board (et lille surfbræt). Her blev alle fire taget af strømmen og trukket ud. Da livredderne kom frem med redningsbåden var alle i livsfare. De to voksne var i panik og tæt på at drukne begge to, mens børnene kun holdt sig oppe ved boardet.

For fjerde og sidste gang den dag rykkede livredderne ud til en mor og to børn på omkring 7 og 10 år, der som de andre var blevet fanget af et revlehul. De havde råbt om hjælp, og en mandlig badegæst havde forsøgt at svømme ud for at hjælpe. Livredderne spottede det fra tårnet, og da de ankom med redningsbåden var alle fire i overhængende livsfare.

Feddet Strand

På Feddet Strand blev livredderne alarmeret, da badegæster var ved at bjærge en cirka 35-årig mor i land. Kvinden var livløs, da livredderne sammen med badegæsterne fik hende op på land. Kystlivredderne gik straks i gang med at yde livreddende førstehjælp, og efter fem indblæsninger kom kvinden langsomt til bevidsthed. Hun kunne efterfølgende selv tale med alarmcentralen og frabad sig ambulance.

Ulykken skete, da hun kom i problemer ude ved den flydende hoppeborg på Feddet. Her var moren svømmet ud med sine to børn, som var blevet trætte. Moren kæmpede for at få sine børn i sikkerhed på hoppeborgen. Det lykkedes, men herefter mistede hun selv kræfterne og blev trukket ned.

Sluseholmen

To kajakker kom sejlende rundt om Sluseholmen cirka 50 meter ude, da livredderne så, at den ene kajak kæntrede. Manden, som var midt i 30’erne, kunne tydeligvis ikke komme op selv og råbte om hjælp. Da livredderen kom ud til ham, var han i panik og måtte bjærges i land. Manden, der talte engelsk, havde sammen med sin kæreste lånt kajakkerne af en ven. Ingen af dem havde redningsvest på, og manden kunne ikke svømme.

Københavns Kulturhavn på Islands Brygge

En mand midt i 20’erne svømmede efter en badebold i havnen, men mistede undervejs kræfterne og kunne ikke komme i land ved egen hjælp. Livredderne kom ham til undsætning og hentede manden ind i redningsbåden.

Powered by Labrador CMS