Vinder De Gyldne Laurbær

Forfatteren Maren Uthaug modtager boghandlernes pris De Gyldne Laurbær for sin roman "11%"

Offentliggjort Sidst opdateret

Forfatteren Maren Uthaug vinder torsdag boghandlernes bogpris De Gyldne Laurbær for romanen "11%".

De Gyldne Laurbær bliver årligt uddelt på baggrund af en afstemning, hvor alle landets boghandlere og deres medarbejdere kan deltage.

Prisen tilfalder en forfatter, som har udgivet en bog i det forgangne år og har en bred publikumsappel.

"11%" er en fremtidsskildring af det danske samfund, hvor mænd bliver set som en trussel mod menneskeheden, og kvinderne rydder op efter mændene.

Spydig

Bogen er spydig, men rummer en humor, som ifølge Forfatterweb er karakteristisk for Uthaugs værker.

Men Uthaug vinder ikke prisen uden kamp.

- Der var to i år, som løb med 80 procent af stemmerne. Det var hende og Benjamin Koppel, siger Kenneth F. Pedersen, som er formand for De Gyldne Laurbær.

- Det var spændende til det sidste, hvor vi skulle lave omtælling for at tjekke, hvem der løb med prisen.

Sjælden kamp om prisen

Og det sker ifølge Kenneth F. Pedersen ikke tit. Der plejer nemlig at være klare favoritter.

Men der er ifølge ham mange gode grunde til at stemme på Uthaug.

- I sidste ende har hun skrevet så mange andre gode bøger, så nu fortjener hun det klap på skulderen, det er, at få De Gyldne Laurbær, siger han.

Maren Uthaug debuterede som romanforfatter med "Og sådan blev det" i 2013. Den er senere blevet oversat til flere sprog.

Ikke første pris

Og det er ikke den eneste romansucces, hun har på cv'et. Uthaug er blevet hædret for sine skriveegenskaber før.

Hun har modtaget DR Romansprisen for "Hvor der er fugle", Læsernes Bogpris i 2020 og Otto B. Lindhardt-prisen for "En lykkelig slutning", som blev udgivet i 2019.

"11%" blev modtaget flot af de danske anmeldere i 2022. Kristeligt Dagblad og Berlingske gav romanen fem stjerner og Politiken kvitterede med fem hjerter.

- Uthaug er helt sin egen og i topform, skrev Jes Stein Pedersen, der er litteraturredaktør hos Politiken, i sin anmeldelse af "11%".

leverer striber til avis

Forfatteren leverer hver dag tegnede striber til Politikens bagside med titlen "Ting jeg gjorde". Det har hun gjort siden 2013.

Striberne i Politiken kom, efter at hun vandt Politikens tegnekonkurrence. Uthaug meldte sig til konkurrencen på opfordring fra læsere af hendes blog Marensblog.

Uthaug modtager en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på 2500 kroner.

UDBETALING AF BIBLIOTEKSPENGE

Pengene bliver udbetalt en gang årligt, og der er på finansloven for 2022 afsat 185,5 millioner kroner til bibliotekspengene. Lidt over en tiendedel af beløbet går til e-bøg og netlydbøger.

Forfatter Bjarne Reuter, der primært skriver børne- og ungdomsbøger, topper igen i år listen over dem, der får flest bibliotekspenge udbetalt. Han får 708.148,69 kroner.

Man skal være berettiget til mindst 1370 kroner i bibliotekspenge, før de udbetales. Forfatter og yogainstruktør Ann-Charlotte Monrad Hansen, der har fået udgivet en yogabog, er sidste navn på listen med 1926,40 kroner i bibliotekspenge.

Der er et stort aldersspænd på modtagerne af pengene. Den yngste er 19 år, mens den ældste er 104. Gennemsnitsalderen for modtagerne er i år 62.

10.338 forfattere får i år bibliotekspenge. Over halvdelen af dem - 5575 personer - får udbetalt penge for e-bøger og netlydbøger. Det er 362 flere end sidste år.

Man får flest penge udbetalt for fysiske bøger. Dem udbetales der i gennemsnit 16.059 kroner for, mens der i gennemsnit udbetales 1865 kroner for digitale bøger.

I år går 19,5 af de godt 185 millioner kroner til e-bøger og netlydbøger. Det er 2,5 procentpoint mere end sidste år.

Der er blevet udbetalt bibliotekspenge for e-bøger og netlydbøger siden 2018. Indtil i år har fordelingen på forhånd været fastlagt, mens udbetalingen for e-bøgerne fra 2022 skal ske på baggrund af udlånstallene.

Modtagerne af bibliotekspengene skal betale skat men ikke arbejdsmarkedsbidrag af pengene.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen og Skat

Sidste år vandt forfatter Thomas Korsgaard med bogen "Man skulle nok have været der". Med sine 26 år er han den yngste modtager af prisen nogensinde.

De Gyldne Laurbær er ikke den første litterære hæder til Maren Uthaug. Forfatteren har tidligere fået overrakt DR Romanprisen, Læsernes Bogpris og Otto B. Lindhardt-prisen. (Arkivfoto).
De Gyldne Laurbær er ikke den første litterære hæder til Maren Uthaug. Forfatteren har tidligere fået overrakt DR Romanprisen, Læsernes Bogpris og Otto B. Lindhardt-prisen. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS